Kyykkyä ja lohko maastavetoa isommilla painoilla PTVGYM:llä

16.12.2023 - 15:55

Maanantaina kävin tekemässä PTVGYM:llä maastaveto treenin ja sain tehtyä 260kg painoilla kaksi kahden toiston sarjaa. Tuo treeni meni aikalailla siten miten maastavedot ovat tuloksellisesti menneet viime aikoina. Toisaalta vaikka tuloksellisesti treeni meni ihan ok niin silti tekeminen oli väsynyttä. Tunsin tuon jo aika hyvissä ajoin että vaikka sain tehtyä toistoja niin tekeminen ei ollut ihan niin helppoa kuin olisin sen halunnut olevan. Toisaalta viime viikolla minulla oli vieläkin raskaampi maastaveto treeni Vammalassa mutta tuossa treenissä oli myös jotain henkisiä ongelmia kun treenasin kyseisellä maastaveto alustalla ensimmäistä kertaa sitten kesän.

Toisaalta viime viikon keskiviikkona kävin laskettelemassa, torstaina kyykky treeni, perjantaina taas laskettelemassa, lauantaina rintatreeni sekä maanantaina päivällä kävin uimassa. Illalla oli sitten tuo maastaveto treeni niin ainoa päivä kun minulla oli lepoa oli sunnuntaina. Ei siis yllättäny että maastavedossa oli hieman puhti siis pois mutta ei se niinkään haitannut sillä 260kg kaksi kahden toiston sarjaa on silti ihan ok.

Tiistaina oli vuorossa rintatreeni missä penkissä en ihan ottanut niin paljoa kuin olisin voinut maksimissaan saanut. Rakensin treeniä vain ihan rauhassa ja tein sillaisilla painoilla ja toistomäärillä että se on raskasta mutta kuitenkin niin että se olisi ihan loppuun vedetty. Tein näin ihan sen takia että edellisenä päivänä tosiaan maastaveto oli raskasta niin ajattelin että ei ole mitään järkeä nyt ihan loppuun tehdä sillä edessä oli kuitenkin kyykky treeni seuraavana päivänä.

Keskiviikkona en oikein tiennyt mitä odottaa jalkatreeniltä enkä oikein tiennyt mitä ja miten treenin tulen edes tekemään. Minulla oli paljon erilaisia suunnitelmia kuten tehdä pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja, tehdä suuremmilla painoilla niin paljon kun vain saan sekä ketjujen käyttö ja niillä joko pidempiä sarjoja tai hakea suurempia painoja. Rakensin treeniä alusta asti niin että minulla oli tarpeen tullen erilaisia vaihtoehtoja käytössä ihan sen varalle miltä kyykkääminen tuntuu.

Viime viikolla Vammalassa kyykky treenissä oli tarkoitus tehdä suuremmilla painoilla lyhyempiä sarjoja mutta tunsin jo hyvin varhaisessa vaiheessa että tuolloin ei ollut hyvä päivä. Myöskin taas outo kyykky paikka ja hieman huono räkki vaikutti asiaan ainakin henkisesti milloin se vaikuttaa myöskin koko tekemiseen. Kyykky on yksi niistä liikkeistä että jos ei ole henkisesti valmis tai on jotain ongelmia niin se vaikuttaa tuloksiin todella palon. Juurikin tuo outo kyykky paikka ja huono räkki oli seuraus siihen mutta yleisesti minulla oli muutenkin huono päivä.

Päädyin viime viikolla tekemään pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja useampia. Tuon treenin johdosta nyt tällä viikolla myöskin mietin että miten se kyykky oikeasti lähtee menemään niin siksi minulla oli useita erilaisia vaihtoehtoja mietittynä ja en ollut päättänyt vielä mitään etukäteen. Kun huomasin että tänään olikin parempi päivä niin päätin mennä suuriin painoihin siinä vaiheessa kun oikeasti tunsin päivän olevan hyvä. Seuraava kysymys oli vain se että teenkö ihan normaalia kyykkyä vai käytänkö ketjuja?

Päätin tehdä lopulta ihan normaalia kyykkyä ilman ketjuja vaikka niitä ketjuja siinä mietinkin. Päätin tehdä kahden toiston sarjoja ja nousta niin isoihin painoihin kun vaan jaksoin tehdä. Päätin lopulta sitten lähteä hakemaan 230kg painoilla myöskin kahta toistoa mutta ensimmäinen tuntui jo raskaalle niin en sitten lopulta tehnyt sitä toista. Tämän jälkeen kyllä mietin että teen vielä toisen yhden toiston 230kg painoilla mutta päätikin sitten tehdä mielummin pienemmillä painoilla yhden pidemmän sarjan loppuun.

Torstain treeni olikin sitten sellainen mitä en oikein suunnitellut ennen kuin edes aloin valmistautumaan kuntosalille lähtöön. Olin suunnitellut treenit päivät maanantaista - keskiviikkoon mutta torstai oli auki sillä vielä torstaihin asti minun tämä koko viikko oli aikalailla auki. Perjantaina oli pikkujoulut töistä jolloin en siis ollut menossa salille ja alkuperäinen suunnitelma Vammalaan lähtöön oli nyt lauantaina. Tuon takia en oikein sitten tiennyt mitä treenaan torstaina ja mitä tulen tekemään lauantaina. Varsinkin lauantai oli alkuun pienoinen kysymysmerkki mikä sitten vaikutti myöskin torstaihin.

Suunnitelmat muuttuivat pitkin viikkoa joka päivä suuntaan tai toiseen ja sitten kun lopulta päätin suunnitelmat lyödä lukkoon torstaina niin tiesin sitten mitä tulen tekemään torstaina ja nyt lauantaina kuntosalilla. Sitä mitä oikeasti sitten tulin tekemään torstai-iltana salilla oli silti hieman arvoitus minkä pidin sellaisenaan mutta päädyin sitten alkuperäiseen suunnitelmaan. Tein pitkästä aikaa lohko maastavetoa mikä meni todella hyvin ja oikeasti paremmin kuin ajattelin.

Tein kyykyssä kahden toiston sarjoja ja päätin myöskin tehdä lohko maastavedossa parin toiston sarjoja. Yleensä teen kyykyssä, maastavedossa sekä lohko maastavedossa kahden tai kolmen toiston sarjoja kun nousen painoissa ylöspäin. Yleensä lohko maastavedossa olen tehnyt kolmen toiston sarjoja mutta nyt päätin tehdä saman kuin keskiviikkona kyykyssä. Kahden toiston sarjoilla niin isoihin painoihin kun vain pääsen. Ajattelin kyllä oikeasti nousta 300kg painoihin mutta siitä huolimatta en aluksi oikein uskonut pääseväni siihen tai lopulta saavani 300kg painoilla kahta toistoa. 

Siitä vain oli niin kauan aikaa kun olin viimeksi tehnyt lohko maastavetoa ja vielä pidempi aika kun olin tehnyt lohko maastavetoa 300kg painoilla. No kuitenkin torstaina tekeminen tuntui paremmalta ja helpommalta kuin maanantaina jos heti alusta asti niin se rauhoitti omaa tekemistä. Myöskin kun edellisenä päivänä olin kyykännyt pitkästä aikaa 230kg painoilla niin kyllä se henkinen kantti oli parempi ja antoi uskoa siihen 300kg.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.