Kyykky treeneistä ja elektrolyyttijauhe käyttöön helteillä

06.06.2024 - 09:17

Kyykky treenit on nyt kulkenut hyvin viimeisien kuukausien ajan ja jopa myöskin nyt ihan lähiaikoina vaikka varsinkin maastaveto on yskinyt. Tein kyykky treeneihin pari muutosta jotka näyttävät tuottavan hedelmää. Pienten muutoksien ansiosta sainkin tehtyä muutama viikko sitten uuden kyykky ennätyksen sekä myöskin uuden ketju kyykky ennätyksen. Nämä pienet muutokset kyykky treeneissä oli jalka otteen kaventaminen sekä lämmittely painoissa suuremmat hypyt seuraaviin painoihin ja hieman vähemmän toistoja.

Kapeammalla jalka otteella olen saanut pidettyä selkää pystymmässä jolloin liikerata on "lyhyempi" kun kroppa ei ala kaatumaan eteenpäin minkä johdosta kyykyn nostaminen ylöspäin on helpompaa. Minulla oli yhdessä vaiheessa sellainen ongelma kapeammalla jalka otteella että kyykyt jäivät helposti liian ylös kun minulla ei ollut varmuutta viedä kyykkyä alas. Tämä näkyi eritoten niinä päivinä kun minulla oli hieman huonompi päivä ja halusin siitä huolimatta mennä hieman suurempiin painoihin. Sain kyllä tehtyä niillä suuremmilla painoilla mutta kyykyt eivät menneet tarpeeksi alas asti kapeammalla jalka otteella. Tämän johdosta päädyin sitten vaihtamaan leveämpään jalka otteeseen.

Leveämmällä jalka otteella pääsin paremmin ja helpommin alas mutta aloin huomaamaan videoilta että ihan lopussa vein kyykkyä alaspäin pelkällä selällä. Mitä tämä sitten tarkoitti? Se tarkoitti sitä että tietyssä kohtaan perse jäi tiettyyn asentoon ja vein kyykkyä alaspäin selkää laskemalla. Luulin että en ole vielä tarpeeksi alhaalla niin luulin pääseväni alemmaksi. Kuitenkin videolta näin sitten että jalat ja perse menivät aina siihen tiettyyn korkeuteen ja lopussa vain vein kyykkyä alemmaksi selän avulla. Hieman niin kuin olisin tehnyt loppuun good morning (hyvää huomenta) liikettä.

Samalla kun aloin tekemään leveämmällä jalka otteella kyykkyä niin tuon lopun selällä alemmaksi alasviennin lisäksi aloin huomaamaan että kyykky muutenkin alkoi kaatumaan eteenpäin. Leveämmällä jalka otteella en siis saanut pidettyä kroppaa niin sanotusti kasassa vaan suuremmilla painoilla jalat ja selkä nousivat hieman eri tahdissa. Tämän johdosta kyykystä tuli raskaampi tehdä kun jalat nousivat selkää aikaisemmin ylös. 

Se mitä nyt olen tehnyt eri tavalla on siis että otin käyttöön taas kapeamman jalka otteen jolloin selkä pysyy helpommin suoremmassa jolloin jalat ja selkä nousevat yhtä aikaa ylöspäin. Ratkaisu siihen että menen myöskin alemmaksi eikä kyykyt jää liian ylös on pysäytyskyykky. Olen kyllä jo pidempään tehnyt treeneissä pysäytyskyykkyä lämmittelypainoilla mutta en ole tehnyt ihan niin suurilla painoilla aina pysätyskyykkyä kuin olisi pitänyt. Varsinkin silloin kun minulla on tuntunut olevan huonompi päivä niin olen kyllä hieman luistanut tuosta pysäytyksestä suuremmilla painoilla lämmittelyssä kun kyykkääminen ei ole tuntunut helpolle. Tämä on vain johtanut siihen että olen sitten mennyt helposti päivän kuntoon nähden liian isoihin painoihin joilla vain olen halunnut tehdä. Tämä on johtanut yksinkertaisesti siihen että kyykyt ovat vain jääneet liian ylös. En ole malttanut tehdä tekniikka edellä vaan painot edellä mikä on johtanut siihen että isoilla painoilla on tehty joku hikinen ykkönen mikä on jäänyt liian ylös muutenkin.

Nyt ihan viimeaikoina olen vain päättänyt ja tehnyt sen päätöksen että jos pysäytyskyykky ei oikein lähdä 160kg, 170kg tai 180kg painoilla niin silloin tiedän että on huonompi päivä eikä kannata lähteä hakemaan yli 200kg kyykkyä. Nyt muutenkin olen ennemmin keskittynyt tekemään vallan pysäytyskyykkyä kyykky treenissä jolloin en ole edes tehnyt normaalia kyykkyä. Olen kuitenkin jo penkissä tehnyt vuosikausia pelkkää pysäytyspenkkiä niin miksi en sitten viimein tekisi samaa kyykyssä Olen huomannut pysäytyskyykkä tehdessä että pysäytyksen kanssa menen aina alas ja samalla koko kyykky toistossa paketti tuntuu varmemmalta vaikka itse kyykky toisto tuntuukin raskaammalta.

Sitten pääsenkin elektrolyyttijauheeseen sillä tämä liittyy myöskin kyykky treeniin. Minun on pitänyt jo muutaman vuoden ajan ostaa elektrolyyttijauhetta varsinkin kesäaikaan kun kuntosalilla hikoo niin paljon. Olin jo tänä kesänäkin sitä miettinyt mutta en ollut vielä hankkinut elektrolyyttijauhe kunnes kävin tekemässä viime viikon keskiviikkona kyykky treenin. Alussa kaikki vaikutti olevan ihan ok vaikka kuntosalilla olikin huono ja tunkkainen ilma. Aloin kuitenkin pikkuhiljaa huomaamaan että vatsassa alkoi kiertää ja mietin että pitäisikö treeni keskeyttää ja lähteä pois vai käydä vain wc:ssä?

No pääsin lopulta kyykyssä 210kg painoihin joilla tein viiden toiston sarjan. Tämän jälkeen tuli fiilis että nyt pitää ainakin käydä wc:ssä ja lähes tulkoon juoksin wc:hen. No kaikkihan sieltä tuli vetenä alas ja normaaliin tapaan "kahdessa" osassa. Ensiksi kun luulin että se on nyt ohi mutta tiesin että näin ei ole niin sitten tuli se toinen satsi. En tiedä kauanko siellä wc:ssä olin mutta varmaan joku 10 minuuttia. Tämän jälkeen ajattelin että tyhjennän tangon ja siivoan paikat ja lähden kotiin. No en tehnyt näin vaan pidin vielä extra taukoa kyykky paikalla ja tein toisen viiden toiston sarjan 210kg painoilla.

Tuon toisen 210kg painoilla tehdyn viiden toiston jälkeen päätin että nyt siivoan paikat ja lähden kotiin. Kuitenkin kun olin saanut paikat siivottua niin olotila tuntui parantuneen niimpä jatkoin jalkatreenin loppuun. Se oli sitten seuraavana päivänä käydessäni Citymarketissa niin ostin kaksi pussia Puhdistamo elektrolyyttijauhetta mikä oli vielä jossain tarjouksessa. Tuon jälkeen olenkin sitten ottanut elektrolyyttijauhetta jokaisena aamuna sekä laittanut sitä pre-workout juoman sekaan jokaiseen treeniin. Tämän jälkeen en ole huomannut mitään vastaavaa sekä muutenkin on tuntunut jaksavan paljon paremmin eli elektrolyyttijauheesta on ollut hyötyä.

Tämän viikon maanantaina tuli käytyä toista kertaa ikinä Tampereen PTVGYM:llä jossa tuli tehtyä ensimmäistä kertaa maastavetoa sekä selkätreeni. Minulla on vielä Tampereen Loaded:lla muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä mutta ajattelin poiketa vaihteeksi Tampereen PTVGYM:lle kun en ole siellä kuin kerran aikaisemmin käynyt. Myöskin Tampereen PTVGYM:lle oli Helsingistä tullessa hieman helpompi tulla ja aikaakin säästyi hieman. Myöskin minulla oli tarkoitus tehdä maastavetoa sekä halusin katsoa Tampereen PTVGYM:n selkälaitteet läpi kun en ollut aikaisemmin tehnyt selkätreeniä siellä.

Piti jo kirjoitella viime viikonloppuna mutta en kerinnyt enkä myöskään jaksanut alkaa kirjoittelemaan. Viime viikolla minun oli alunperin tarkoitus käydä Pitäjänmäen PTVGYM:llä neljä kertaa mutta päädyin käymään kolme. Viime viikon keskiviikkona minun oli tarkoitus käydä tekemässä viikon ensimmäinen kyykky- / jalkatreeni PTVGYM:llä mutta päädyin lopulta menemään tekemään sen treenin toiselle lähisalille. Päätin lopulta mennä lähisalille kahdesta eri syystä jotka olivat että halusin hieman löysäillä kun ei tuntunut hyvälle päivälle ja muistaakseni toinen syy taisi olla yleisurheilun EM-kisojen viimeinen kisapäivä?

Kuudes sunnuntaina mutta tällä kertaa en lähtenyt tekemään pidempää kymmenen kilometrin juoksua mitä olen viimeisen viiden viikon sunnuntaisin tehnyt. Tällä kertaa halusin palautua niin treeneistä kuin hieronnasta sekä keskittyä tulevaan hierontaan. Jos palataan ajassa taaksepäin toissa viikolle niin silloin minulla oli hieronta ja tunsin että takareidet sekä pohkeet olisi ollut hyvä hieroa tuolloin. Kuitenkin pidättäydyin suunnitelmissa ottaa tuolloin hieronnassa rinnan sekä kädet. 

Tätä asiaa olen monesti täällä kirjoitellut ja salilla useiden ihmisten kanssa puhunut että kun syön puhtaasti läpi viikon niin jaksan paremmin treenata. Syön käytännössä koko viikon puhtaasti maanantaista sunnuntaihin paitsi sitten perjantaina ja tai lauantai-iltana syön jotain "parempaa" tai muuten ohi. Tietenkin sitten on myöskin päiviä ja ajanjaksoja kun myös muina päivinä tulee syötyä jotain "hyvää" tai ohi ruokavalion mutta sekin tapahtuu vain vasta treenin jälkeen. Kun syön ennen treeniä vain puhdasta ruokaa niin saan pidettyä energia tason ja jaksamisen hyvänä treeniin asti ja sitten treenin jälkeen kun on väsynyt niin silloin voi tarvittaessa herkutella jos haluaa.

Viime viikon lauantaina Tampereen Loaded:lla sain tehtyä uuden normaalin kyykyn uuden ennätyksen 255kg mikä oli 5kg enemmän kuin edellinen ennätykseni. Siihen meni yllättävän kauan aikaa vaikka olen viimeisen parin vuoden aikana ollut lähellä. Tuosta tasan viikko eli eilen lauantaina menin normaaliin tapaan tekemään kyykky treenin Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Minulla ei ollut mitään odotuksia treenin suhteen enkä ajatellut yhtään sitä että olin viikko sitten tehnyt uuden kyykky ennätyksen. Ainoa asia mitä halusin toistaa tuosta viikon takaisesta treenistä oli asento ja henkinen kantti lähteä tekemään kyykkyä suuremmillakin painoilla.

Tämän vuoden hyvä kyykky vire jatkui lauantaina kun sain viimein tehtyä uuden kyykky ennätyksen Tampereen Loaded:lla. Täytyy kyllä todeta että olisin mahdollisesti saanut viime vuoden puolella ainakin yhdessä ellen kahdessa treenissä tehtyä uuden kyykky ennätyksen jos minulla olisi ollut kaveri mukana varmistamassa. Kun kävin ensimmäistä kertaa Roihupellon PTVGYM:llä niin päädyin kyykkäämään 240kg painoilla kahden toiston sarjan ensimmäistä kertaa ikinä ja vielä ilman varmistusta. Tuosta viikon vai parin viikon päästä toistin saman 240kg kahden toiston sarjan kyykyssä ilman varmistusta Tampereen Loaded:lla.