Kymmenen kiloa pois kolmessa kuukaudessa?

13.09.2020 - 18:13

Aloitin heti kesäloman jälkeen jälleen kerran dieettiprojektin mitä on nyt takana nelisen viikkoa. Kesäloman aikana päähän tuli ajatus aloittaa jälleen kerran dieetti mutta tällä kertaa eri tavalla kuin viimeksi. Viime vuoden loppupuolella kun pidin 10 viikon dieetin niin aloitin sen kaikki tai ei mitään mentaalitentilla heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Karsin heti alussa syömisen todella alhaiseksi minkä lisäksi tein maanantaista - perjantaihin tuplatreenejä joista aamutreenit olivat lähinnä intervallitreenejä. Huomasin tuolloin hyvin paljon ennen kymmenettä viikkoa, että motivaatio ja energia alkoi loppumaan. Tuplatreenaaminen alkoi vain tuntumaan enemmän ja enemmän pakko pullalta.

Tuon viime vuoden lopussa pidetyn dieetin jälkeen en ole pitänyt dieettiä tai hirveästi katsonut miten olen syönyt. Kuitenkin kun maalis- / huhtikuussa kun treeneihin tuli 4 viikon tauko ja painoa alkoi kertyä niin sitä halusi päästä nopeasti takaisin ruotuun. Kuitenkaan mihinkään dieettiin minulla ei ollut motivaatiota mutta siitä huolimatta ruokavalio muuttui etätöiden lisäännyttyä erilaiseen ja puhtaaseen suuntaan minkä johdosta juuri ennen kesää aloin pääsemään pikkuhiljaa parempaa kuntoon. Tuona aikana muutin muutamia asioita niin aterioiden määrässä kuin itse aterioissa. Tulin hyvin nopeasti huomanneeksi sen asian, että entinen ruokavalio ei enää toiminut ja kotona ollessa pystyin tekemään paremmin aterioita.

Kuitenkin kun kesä tuli niin aloin lipsumaan tuosta ruokavaliosta mitä olin pitänyt parin kuukauden ajan. Aluksi en huomannut painossa niinkään eroa mutta sitten yhtäkkiä kroppa tuntui olevan raskaampi ja jouduin myöskin salivyötä löysäämään. Se oli viimeinen niitti sillä, että huomasin olevani taas hieman huonommassa kunnossa ja tarve ruokavalion siistimiseen tuli jälleen kerran mieleen. Kuitenkin kesäloma oli tuloillaan enkä halunnut aloittaa mitään dieettiä tai niin puhdasta ruokavaliota kesälomani ajaksi sillä tiesin ettei se tulisi onnistumaan.

Kesäloman aikana en oikeastaan katsonut mitä söin ja miten söin. Minulla oli kyllä sinällään kaava mitä noudatin mutta ei mitään sellaista mikä olisi jatkunut päivästä toiseen. Kävin kesäloman aikana aktiivisesti kävelemässä kerran kaksi kertaa päivässä ja joskus joka kolme kertaa. Noiden päivän kävelyn tai parin kävelyn lisäksi kävin aktiivisesti salilla tekemässä ihan normaalin treenin. Tuona aikana en niinkään miettinyt missä kunnossa olin tai olinko menossa parempaan vai huonompaa kuntoon. Kuitenkin kesäloman loputtua kävin vaa'alla ja se näytti mielestäni vähemmän kuin ennen kesälomaa. Näin ollen se mitä tein loman aikana vaikutti olevan positiivista.

Kesäloman loppua kohden kuitenkin päätin aloittaa uuden dieettiprojektin kesäloman päätyttyä. Kymmenen kiloa joulukuuhun mennessä mikä pitäisi olla ihan realistinen tavoite paitsi nyt neljän viikon jälkeen sekin näyttää minulle mahdottomalta. Neljä vuotta sitten kun pidin kovaakin dieettiä niin pääsin alhaisimpaan painoon ikinä 95,5kg. Olen tuota dieettiä yrittänyt saavuttaa vuosien saatossa mutta olen aina epäonnistunut pahemman kerran. En ole ikinä edes päässyt lähellekkään kyseisiä tuloksia joihin pääsin neljä vuotta sitten.

Olen pitänyt ja tehnyt erilaisia dieettiprojekteja tässä vuosien saatossa ja kaikki tuntuu epäonnistuvan. Olen saanut pudotettua panoa sen 2kg - 4kg ehkä 5kg mutta oikeastaan suurin osa on ollut vain nesteitä eikä varsinaista rasvan polttoa ole tapahtunut. Olen yrittänyt pudottaa painoa niin syömisellä kuin liikunnalla mutta juurikin tuo liikunta ei tunnu vaikuttavan. Viimeksi tosiaan aloitin heti kovalla kädellä dieetin ja muutamien viikkojen päästä olinkin jo aika väsynyt ja puhki eikä tulokset olleet yhtään sen parempia. Näin ollen nyt tällä kertaa ajattelin aloittaa kevyesti ja rennosti.

Kävin ensimmäisien viikkojen aikana aamuin illoin 30minuutin kävelyillä minkä lisäksi kuutena päivänä viikossa salilla. Tuon aikana en laskenut mitä söin vaan söin vain puhtaasti. Viimeisien viikkojen aikana kun ilmat ovat viilentyneet ja vettä alkanut satamaan niin olen jättänyt iltalenkit väliin. Muutoinkin olen sillä periaatteella liikkeellä, että ei ole niinkään väliä jos treenit jäävät väliin oli ne sitten kävelyitä tai salitreenejä. Kunhan tekeminen on rentoa eikä se mene liian pakonomaiseksi, että lenkeille pitää mennä pakonomaisesti vaikka ei niinkään tekisi mieli ja olisi jotain muuta tekemistä.

Olen taas alkanut pitkästä aikaa käymään tiistai- sekä torstaiaamuisin vaa'alla ja laittanut vaakatuloksen sekä vyötärön mitan muistiin. Näin olen tehnyt aina silloin tällöin kun olen ollut dieetillä mutta välillä en ole tätä jaksanut tehdä kuten en tehnyt viime vuoden loppupuolella kun olin viimeksi dieetillä. Kun vertaan tiistain aamupainoa keskenään ja torstain aamupainoa keskenään niin huomaan saman kaavan kuin ennenkin. Tiistain aamupainot ovat enemmän kuin torstain aamupainot sekä viikottaiset painot ovat lähes identtisiä.

En ole saanut pudotettua painoa neljän viikon aikana vaikka olenkin nyt syönyt neljä viikkoa puhtaasti sekä käynyt vähintään kerran päivässä kävelemässä sekä kuudesti viikossa kuntosalilla. Nyt olen myöskin alkanut käymään sunnuntaisin tekemässä aerobisen treenin joita on takana pari. Tällä sunnuntaisella treenillä yritän paikata viikonlopun kävelyitä joita en ole oikein käynyt enää tekemässä. Syksyn vesisateissa ei vain tee nyt mieli mennä kävelemään pakon edestä vaan enemminkin käyn tekemässä sitten sunnuntaina treenin mikä paikkaa näitä kävelyitä.

Tällä viikolla tuli vaihdettua treenien päiviä keskenään suhteellisen paljon. Osa johtui omista syistä ja osa ei niin omista syistä. Olen kyllä viimeaikoina vaihdellut treenien päiviä hieman, mutta tällä viikolla ne ovat vaihtuneet vielä enemmän. Sorrun liian helposti tekemään tiettynä päivänä tietyn treenin ja siihen sitten tottuu niin henkisesti kuin fyysisesti. Pidemmällä aikavälillä tuosta on mielestäni vain haittaa ja kerron nyt miksi kannattaa vaihdella

Viime viikon tiistaina aloitin pitkästä aikaa tekemään alku- ja loppulämmittelyä salilla. Tämä sai alkuunsa kun kävin kehonkoostumusmittauksessa. Tuloksien jälkeen kävimme niitä läpi pt:n kanssa ja siinä samalla sitten keskustelimme mitä voisin muuttaa nykyisessä tekemisessä jotta tuloksiin saataisiin muutoksia. Mitään muuta ihmeellistä ei nyt kehoitettu kuin, että alottaisin tekemään alku- ja loppulämmittelyä crosstrainerillä tai soutulaitteella. Tällä tavalla

Viime viikon lauantaina tuli tehtyä tuplatreenit salilla ensimmäistä kertaa aikoihin. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt tuplatreenejä kuntosalilla. Viimeksi kun tein niin sanotusti tuplatreenejä kuntosalilla niin se oli viime vuoden vaihteessa ja tämän vuoden alussa jolloin kävin aamuisin tekemässä cardio / intervallitreenin ja illalla vuorossa oli kuntosalitreeni. Varsinaista tuplatreeniä eli kuntosali + kuntosali en tosiaan muista koska viimeksi näin

Tein sen viimein. Kävin aamulla kehonkoostumusmittauksessa jossa minun on ollut tarkoitus käydä jo parin vuoden ajan. Olen aikoinaan kerran syyskuussa 2015 käynyt kehonkoostumusmittauksessa. Olen siis alkanut ottamaan itseäni niskasta kiinni ja aluksi sain aikaiseksi aloitta hieronnassa käynnin minkä lisäksi kävin nyt parin viikon sisään hieronnan aloittamisen jälkeen kehonkoostumusmittauksessa. Maanantaina tuli käytyä hieronnassa nyt toista kertaa parin viikon

Kävin viime viikolla hieronnassa ensimmäistä kertaa sitten helmikuun. Minulla oli ollut päänsärkyä ja huimausta viikon verran ja jotain oli tehtävä. Heti alkuun kun huomasin päänsärkyä ja huimausta otin yhteyttä lääkäriin ja sieltä sain vastauksena nämä perus asiat. Huomasin kuitenkin viikon jälkeen, että päänsärkyä ja huimausta jatkui mutta oli kuitenkin vähentynyt siitä mistä se alkoi. Mietin jo lääkäriin menemistä mutta päädyin varaamaan ajan hierontaan heti

Perjantaina tuli kokeiltua ihan puskista tehdä noin omalla painoilla pysäytyspenkissä niin monta toistoa kuin tulee. En tiedä mistä tuo tuli yhtäkkiä päähän mieleen kun olen muutoinkin tehnyt vain 5, 7, 8 ja 10 toiston sarjoja eri painoilla. En ole tehnyt edes hirveästi 10 toiston sarjoja viimeaikoina vaan valtaosa sarjoista on 5 tai 7 toiston sarjoja. Kuitenkin pysäytystekniikka on ollut se tekniikka mitä olen vallan käyttänyt penkissä viimeisien kuukausien