Kuntosali vinkkejä: Älä kiirehdi - Pysäytyspenkki 240kg

03.07.2023 - 10:53

Nyt on vuoro antaa yksi tärkeä kuntosali vinkki mikä sopii moneen asiaan kuntosalilla ja mitä näkee ettei ihmiset noudata. Tämä asia on yksinkertaisesti se että älä kiirehdi. Yleisellä tasolla tämän näkee siinä että ihmisillä on niin jumalaton kiire kun he menevät kuntosalille että huh huh. Toiset ihmiset tuntuu juoksevan pukuhuoneesta salin puolelle ja tekevän kiireessä "treenin" ja juoksevan takaisin pukuhuoneeseen. Toisella tapaa huomaa kiirehtimisen siinä että liikkeet tehdään hätiköiden eikä sarjojen välissä pidetä taukoja vaan kiirehditään tekemään jo toista sarjaa. Kolmannella tavalla huomaa kiirehtimisen liikettä tehdessä kun toistot kiirehditään eikä tekniikkaan keskitytä. Viidennelle tavalla huomaa sen että on niin jumalaton kiire ehtiä tekemään mahdollisimman monta liikettä pienessä ajassa eikä ole aikaa viedä välineitä (painoja) omille paikoilleen.

Hirveä kiire kiire kiire. Mitä siitä hyötyy? Päin vastoin kiireestä johtuen treenaamisesta ei pysty nauttimaan sekä kun kiireessä tehdään asioita niin silloin myös loukkaantumisherkkyys on suuri. Kiireen myös huomaa siinä monilla ettei mitään lämmittelyitä tehdä ja hypätään suoraan melkein niillä painoilla tekemään millä tehdään sitten ne sarjat mitä ollaan tekemässä. Myöskin tuntuu sille että on tärkeää tehdä monta liikettä lyhyessä ajassa kun taas keskittyä muutamaan liikkeeseen ja keskittyä niihin.

Itsellä mennyt treenit muutamia kertoja nyt niin kun päässyt hyvään tulostasoon että lähisalilla en kerkiä tekemään kuin yhden liikkeen parin tunnin aikana kun olen salilla. Yleensä se on ollut kyykky jalkatreenissä eli kyykyn lisäksi en ole kerkinnyt tekemään muita liikkeitä kun sali on mennyt kiinni. Jos taas menisi aikaisemmin salille niin siellä olisi niin paljon ihmisiä että eihän siellä pystyisi edes tekemään mitään minkä lisäksi treeniin alkaisi jo menemään niin paljon aikaa että ei aina noin pitkään jaksa treenata.

Minulle nyt on riittänyt se että olen käynyt pari kertaa viikossa treenaamassa PTVGYM:llä missä olen sitten käyttänyt mahdollisesti enemmän aikaa. Se että käyttäisin monia kertoja pidempiä aikoja niin siitä ei ole hyötyä. Myöskin olen priorisoinut treenini näin että keskityn isoihin liikkeisiin ja käytän mielelläni koko tai lähes koko treeni ajan niihin jos on tarvetta. Sitä en aina voi tietää miten treenit menevät eli mikä on päivän kunto ja se vaikuttaa tietenkin siihen kuinka paljon aikaa pääliikkeeseen menee. On siis nimittäin ihan eri asia kun kulkee ja kun ei kulje niin aikaa kuluu siten enemmän tai vähemmän.

Nyt esimerkiksi tämän viikon keskiviikkona kyykky kulki taas paremmin niin päädyin tekemään 230kg painoilla. Tämän johdosta kyykkyyn kului enemmän aikaa jos olisin tehnyt treeniä esimerkiksi 200kg painoilla. Isot painot tarvitsevat pidemmät palautumisajat jos ei halua kiirehtiä ja haluaa myös saada toistoja tehtyjä. Hätäily aiheuttaa vain sen että ei saa toistoja tehtyä kun kroppa ei ole palautunut sekä tekniikka myös kärsii kun alkaa häitäilemään milloin myös loukkaantumisherkkyys on suurempi.

Nyt eilen perjantaina en tiennyt mitä odottaa treeniltä ja miten sen tulen tekemään. Se on kuitenkin on varmaa että en arvellut sen menevän lähellekkään niin kuin se meni. Kaikki alkoi siitä että en normaaliin tapaan mennyt PVGYM:lle vaan lähisalille. Toisekseen kuntosali oli niin täynnä että huh huh ja esimerkiksi kaikki normaalit penkit olivat käytössä ja minun oli tarkoitus tehdä penkkiä. Niinpä ajattelin sitten penkata ihan normaalissa räkissä kun en jaksanut alkaa odottelemaan ja ehkä ihan hyvä niin. Lopulta kun penkkasin niin kaikki tuntui menevän helposti ja hyvin minkä lisäksi tuttu oli samaan aikaan salilla niin sain sitten vielä hyvän spotin siihen päälle. Tämän johdosta tein sitten penkkiä slingshotilla ja kun tuntui menevän hyvin niin menin sitten niin isoihin painoihin kun tuntui menevän hyvin.

Päädyin lopulta tekemään 240kg painoilla jopa pysäytyksellä käyttäen slingshottia. Sain vielä spotterilta hieman apuja puoli välin jälkeen mutta olin tyytyväinen sillä tuntui että se tuli jatkuvasti ja hyvin. Kaikki toistot 200kg - 240kg välillä tuntui tulevan jatkuvana ja ilman ongelmia. Kuitenkin kaikki nousut ja painot tein siten että tekeminen tuntui tulevan hyvin eikä mikään tuntunut tulevan huonosti ja väkipakoin. 

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.