Kuntosali vinkkejä: Älä kiirehdi - Pysäytyspenkki 240kg

04.03.2023 - 11:27

Nyt on vuoro antaa yksi tärkeä kuntosali vinkki mikä sopii moneen asiaan kuntosalilla ja mitä näkee ettei ihmiset noudata. Tämä asia on yksinkertaisesti se että älä kiirehdi. Yleisellä tasolla tämän näkee siinä että ihmisillä on niin jumalaton kiire kun he menevät kuntosalille että huh huh. Toiset ihmiset tuntuu juoksevan pukuhuoneesta salin puolelle ja tekevän kiireessä "treenin" ja juoksevan takaisin pukuhuoneeseen. Toisella tapaa huomaa kiirehtimisen siinä että liikkeet tehdään hätiköiden eikä sarjojen välissä pidetä taukoja vaan kiirehditään tekemään jo toista sarjaa. Kolmannella tavalla huomaa kiirehtimisen liikettä tehdessä kun toistot kiirehditään eikä tekniikkaan keskitytä. Viidennelle tavalla huomaa sen että on niin jumalaton kiire ehtiä tekemään mahdollisimman monta liikettä pienessä ajassa eikä ole aikaa viedä välineitä (painoja) omille paikoilleen.

Hirveä kiire kiire kiire. Mitä siitä hyötyy? Päin vastoin kiireestä johtuen treenaamisesta ei pysty nauttimaan sekä kun kiireessä tehdään asioita niin silloin myös loukkaantumisherkkyys on suuri. Kiireen myös huomaa siinä monilla ettei mitään lämmittelyitä tehdä ja hypätään suoraan melkein niillä painoilla tekemään millä tehdään sitten ne sarjat mitä ollaan tekemässä. Myöskin tuntuu sille että on tärkeää tehdä monta liikettä lyhyessä ajassa kun taas keskittyä muutamaan liikkeeseen ja keskittyä niihin.

Itsellä mennyt treenit muutamia kertoja nyt niin kun päässyt hyvään tulostasoon että lähisalilla en kerkiä tekemään kuin yhden liikkeen parin tunnin aikana kun olen salilla. Yleensä se on ollut kyykky jalkatreenissä eli kyykyn lisäksi en ole kerkinnyt tekemään muita liikkeitä kun sali on mennyt kiinni. Jos taas menisi aikaisemmin salille niin siellä olisi niin paljon ihmisiä että eihän siellä pystyisi edes tekemään mitään minkä lisäksi treeniin alkaisi jo menemään niin paljon aikaa että ei aina noin pitkään jaksa treenata.

Minulle nyt on riittänyt se että olen käynyt pari kertaa viikossa treenaamassa PTVGYM:llä missä olen sitten käyttänyt mahdollisesti enemmän aikaa. Se että käyttäisin monia kertoja pidempiä aikoja niin siitä ei ole hyötyä. Myöskin olen priorisoinut treenini näin että keskityn isoihin liikkeisiin ja käytän mielelläni koko tai lähes koko treeni ajan niihin jos on tarvetta. Sitä en aina voi tietää miten treenit menevät eli mikä on päivän kunto ja se vaikuttaa tietenkin siihen kuinka paljon aikaa pääliikkeeseen menee. On siis nimittäin ihan eri asia kun kulkee ja kun ei kulje niin aikaa kuluu siten enemmän tai vähemmän.

Nyt esimerkiksi tämän viikon keskiviikkona kyykky kulki taas paremmin niin päädyin tekemään 230kg painoilla. Tämän johdosta kyykkyyn kului enemmän aikaa jos olisin tehnyt treeniä esimerkiksi 200kg painoilla. Isot painot tarvitsevat pidemmät palautumisajat jos ei halua kiirehtiä ja haluaa myös saada toistoja tehtyjä. Hätäily aiheuttaa vain sen että ei saa toistoja tehtyä kun kroppa ei ole palautunut sekä tekniikka myös kärsii kun alkaa häitäilemään milloin myös loukkaantumisherkkyys on suurempi.

Nyt eilen perjantaina en tiennyt mitä odottaa treeniltä ja miten sen tulen tekemään. Se on kuitenkin on varmaa että en arvellut sen menevän lähellekkään niin kuin se meni. Kaikki alkoi siitä että en normaaliin tapaan mennyt PVGYM:lle vaan lähisalille. Toisekseen kuntosali oli niin täynnä että huh huh ja esimerkiksi kaikki normaalit penkit olivat käytössä ja minun oli tarkoitus tehdä penkkiä. Niinpä ajattelin sitten penkata ihan normaalissa räkissä kun en jaksanut alkaa odottelemaan ja ehkä ihan hyvä niin. Lopulta kun penkkasin niin kaikki tuntui menevän helposti ja hyvin minkä lisäksi tuttu oli samaan aikaan salilla niin sain sitten vielä hyvän spotin siihen päälle. Tämän johdosta tein sitten penkkiä slingshotilla ja kun tuntui menevän hyvin niin menin sitten niin isoihin painoihin kun tuntui menevän hyvin.

Päädyin lopulta tekemään 240kg painoilla jopa pysäytyksellä käyttäen slingshottia. Sain vielä spotterilta hieman apuja puoli välin jälkeen mutta olin tyytyväinen sillä tuntui että se tuli jatkuvasti ja hyvin. Kaikki toistot 200kg - 240kg välillä tuntui tulevan jatkuvana ja ilman ongelmia. Kuitenkin kaikki nousut ja painot tein siten että tekeminen tuntui tulevan hyvin eikä mikään tuntunut tulevan huonosti ja väkipakoin. 

Pääsiäisen aikaan huomasin painon hieman nousseen tai ainakin tulleen pöhötystä. Huomasin tämän kyllä muutenkin mutta viimeistään aina kuntosalilla kun laitoin salivyötä päälle. Salivyön laittaminen oli hieman tuskaisempaa kuin mitä se oli ollut eikä vyön alle jäänyt niin sanotusti väliä. Normaalisti salivyö on tuntunut jämäkältä vaikka kropan ja vyön väliin on jäänyt hieman väliä. Tuolloin pääsiäisen tienoilla non ei ollut sillä hyvä että sain salivyön päälle sen nykyisissä säädöissä. Salivyön säätöjä en lähtenyt muuttamaan eikä niitä ollut tarve myöskään muuttaa.

En tiedä miksi sain maanantaina päähän piston mikä oikeastaan siitä lähtien aina jatkui keskiviikko iltaan saakka. Ehkä halusin jotain erilaisuutta treeniin? Ehkä minua ei normaaliin tapaan taas kiinnostanut maanantaina lähisalilla? Kuka tietää mitä päässäni liikkui maanantaina kun tein maastaveto treeniä mutta en kuitenkaan sitä etukäteen miettinyt enkä suunnitellut kuten en oikeastaan mitään treeniä. Maanantain innoittama tein saman sitten tiistaina penkkitreenissä ja keskiviikkoa kyykkytreenissä.

Eilen lauantaina tuli käytyä normaaliin tapaan PTVGYM:llä tekemässä jalkatreenin tai oikeastaan kyykky treeni ketjuilla. Tämän viikkoinen oli toisinto viime viikosta kun perjantaina kävin tekemässä maastaveto treenin ketjuilla Vantaan Loaded:lla ja lauantaina kyykky treeni ketjuilla PTVGYM:llä. Treenit olivat aikalailla myös identtisiä keskenään jos treenejä vertaa painoilla. Kuitenkin sillä erolla että viime viikolla epäonnistuin Vantaan Loaded:lla ja tällä viikolla PTVGYM:llä.

Viime viikon perjantaina kävin tekemässä maastaveto & selkätreenin Vantaan Loaded:lla ja samalla päätin tulevani seuraavalla viikolla uudestaan. Viikolla sitten mietin että olisiko käynti taas perjantaina vai olisiko nyt vuorossa lauantai? Perjantaina tekisin taas selkätreenin kun taas sitten lauantaina jalkatreenin. Jossain vaiheessa viikkoa päätin että voisin mennä perjantaina PTVGYM:lle tekemään selkätreenin ja lauantaina sitten Vantaan Loaded:lle jalkatreenin.

Eilen lauantaina kävin tekemässä jalkatreenin normaaliin tapaan PTVGYM:llä. Oli kyllä mukavaa vaihtelua kun olin edellisenä päivänä oli perjantaina käynyt Vantaan Loaded:lla tekemässä maastaveto treenin ja nyt lauantaina PTVGYM:llä jalkatreenin. En taaskaan oikein tiennyt mitä odottaa treeniltä. Perjantaina maastaveto meni hyvin Vantaan Loaded:lla vaikka lopulta epäonnistuin saamaan 270kg plus ketjut. En oikein tiennyt miten edellisen päivän maastaveto vaikutti

Eilen perjantaina tuli käytyä pitkästä aikaa Vantaan Loaded:lla. Minun on ollut tarkoitus käydä Vantaan Loaded:lla jo aikaisemmin mutta ei vain ole tullut käytyä mutta tässä on nyt viime kuukausien aikana ollut muuta menoa. Yksi syy on myös ollut se että kaikki ne kerrat kun Vantaan Loaded:lla olen käynyt niin en ole oikein saanut treenistä irti. En ole vain jotenkin saanut henkistä puolta treeniin mukaan. Minun on ollut erittäin erilaista treenata Vantaan