Kehonkoostumusmittaus marraskuu 2020

10.11.2020 - 12:12

Tein sen viimein. Kävin aamulla kehonkoostumusmittauksessa jossa minun on ollut tarkoitus käydä jo parin vuoden ajan. Olen aikoinaan kerran syyskuussa 2015 käynyt kehonkoostumusmittauksessa. Olen siis alkanut ottamaan itseäni niskasta kiinni ja aluksi sain aikaiseksi aloitta hieronnassa käynnin minkä lisäksi kävin nyt parin viikon sisään hieronnan aloittamisen jälkeen kehonkoostumusmittauksessa. Maanantaina tuli käytyä hieronnassa nyt toista kertaa parin viikon sisään ja siellä oli puhetta kehonkoostumusmittauksesta ja sinne menemisestä. Hierojakin jopa muisti asiasta että olen siitä menemisestä jo puhunut kauan, mutta en ole ikinä vain saanut aikaiseksi tehdä asialle mitään.

Kehonkoostumusmittaus on vain suuntaa antava eikä tuloksiin pidä luottaa ihan sokeasti. Kaikista paras tapa olisikin mennä mittaukseen missä katsotaan rasvat mittarilla / jollain pinseteillä läpi. Käsimitta kun on automaattisesta konetta tarkempi tapa mitata rasvoja. Se hyödyinkö kyseisestä mittauksesta niin vastaus on ei. Lähinnä tuo oli vain jokin henkinen asia mikä piti vain tehdä. Lähinnä tieto siitä ettei nyt ole ihan läski ja vuosien treenaaminen on tuottanut edes jotain lihasta.

Kehonkoostumusmittaus marraskuu 2020

Kuitenkin kehonkoostumusmittaus näytti taas kerran sen, että vaikka sanotaan ettei vaakaan kannata niinkään katsoa niin olen huomannut ainakin omalta osaltani sen vaikuttavan. Olen nyt taas mitannut vatsan samalla kun olen käynyt aamulla vaa'alla ja huomannut sen asian, että vatsan ympäryysmitta menee suhteessa painoon. Yhdessä välissä 1cm vatsan ympäryysmitasta oli yksi kilo painossa mutta tietenkään asia ei ole aina niin. Kaikki riippuu siitä mitä on tehnyt ja syönyt edellisenä iltana eli onko vatsa turvonnut vai ei?

Nyt on huono kun kehonkoostumusmittauksien välillä on aikaa 5 vuotta. Kuitenkin jotain kehitystä on tapahtunut ja jalat sekä kädet ovat saaneet yli 1kg lihasta. Jalkojen ja käsien rasvaprosentit ovat aikalailla samoissa vaikka viisi vuotta sitten painoin 10kg vähemmän eli kaikki rasva keskittyy minulla keskikroppaan eli vatsaan. Keskivartalon rasvaprosentti on lähemmäs ~30 prosenttia kun yleinen rasvaprosentti on 26.6%.

Sitä tässä nyt mietin, että jos saan huomattavasti asioita muutettua kropassa puolessa vuodessa niin menen uudestaan kehonkoostumusmittaukseen keväällä. Kuitenkin se vaatii sen, että saan tehtyä asioita paremmin ja saisin itseäni pienempään kuntoon. Jos näin ei tapahdu niin en ole menossa sillä tulokset vain olisivat samat tai lähes samat. Teen kuitenkin tämän testin perusteella pieniä muutoksia treeneihin ja katson onko niistä hyötyä. Muutokset ovat sellaisia joita olen jossain vaiheessa tehnyt ja varsinkin silloin kun olin pienemmässä kunnossa mutta joita en ole viime aikoina tehnyt. Lähinnä vain sitä, että saisin aineenvaihduntaa tehostettua ja parannettua. Ruokailuun olen tehnyt jo viimeaikoina muutoksia ja tarkoitus on jättää ruokailu siihen tilanteeseen jossa se nyt on.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.