Kahvi "hifistely" alkaa jauhamalla kahvipavut itse

12.11.2017 - 18:43

Minulla on ollut jo tovin suunnitelmissa hankkia itselleni kahvimylly joka nyt tuli viimein ostettua. Tällä kertaa vain päätin hankkia kahvimyllyn miettimisen sijaan. Töissä on tullut käytettyä kahvimyllyä aika aktiivisesti niin varmaan tuosta syystä tein hankinnan myös kotiin. Olen kahvimyllyä jo pidempään miettinyt mutta en ole vain saanut aikaiseksi ehkä sen takia, että kotona tulee juotua kahvia suhteellisen vähän. Lähinnä viikonloppuisin keitän kahvia kotona sillä arkisin kahvit tulee juotua käytännössä vain töissä.

Nyt viikonloppuna Cdonista sai Wilfan tuotteista -20% minkä johdosta olin jo melkein tilaamassa sieltä kahvimyllyä itselleni. Kuitenkin huomasin Wilfa CG-110B maksavan Prismassa lähes yhtä paljon tarjouksen jälkeen joten päätin hakea sen suoraan Prismasta jotta sain kahvimyllyn käyttöön heti. Halusin kahvimyllyn joka ei nyt hajoaisi heti ja olisi ihan käytettävä, mutta samalla en viitsinyt maksaa kahvimyllystä hirveästi. 55€ oli ihan hyvä hinta tuolle laitteelle ja en ollut edes ajatellut ostavani yli 100€ kahvimyllyä kun katsoin ettei kahvimyllyyn kannata ihan niin paljoa satsata.

Wilfa CG-110B Il kahvimylly

Kahvimyllylly saa tuoreenpaa kahvia, mutta se ei tule ihan ilmaiseksi verrattuna valmiiksi jauhettuun kahviin. Ensinnäkin papukahvi maksaa kaupassa enemmän kuin valmiiksi jauhettukahvi. Toiseksi pavut tavut tarvitsee jauhaa aina ennen keittämistä mikä tuo lisää pieniä asioita huomioitavaksi. Kahvimylly vie hieman tilaa ja se tarvitsee myöskin sähköä mikä tarvitsee ottaa huomioon minkä lisäksi papujen jauhamisesta tulee hieman siivoamista sillä jauhettu kahvi leviää helposti kahvimyllystä ja rasiasta pöydälle. Kaikki tämä vie tietenkin aikaa mikä lisää kahvin keiton valmistumisen aikaa kun aluksi punnitset oikean määrän papuja minkä jälkeen kahvimylly jauhaa pavut ja sitten hieman siivoat jälkesi mitä jauhaminen tuottaa. Tietenkään tämä ei vie nyt niin hirveästi aikaa mutta kuitenkin.

Wilfa CG-110B Il kahvimylly

Minulla ei ole hirveän monesta kahvimyllystä kokemusta joten vaikea minun on lähteä arvioimaan mitä ainakin kalliimmat kahvimyllyt tarjoavat ja tekevät. Olen käyttänyt töissä Wilfan Svart Aroma sekä Wilfan Svart Nymalt sekä nyt Wilfa CG-110B kahvimyllyjä ja käytännössä ne ovat melko samanlaisia muutamia pieniä eroja huomioiden. Mitä tulee itse jauhatuksen laatuun niin mielestäni kaikki nämä kahvimyllyt jauhavat aikalailla samanlaista tavaraa. Omasta mielestäni Wilfa CG-110B on 55€ hinnalla erittäin hyvä ja toimiva kahvimylly missä on kuitenkin jotain pieniä puutteita, mutta ei mitään suuria.

Wilfa CG-110B Il kahvimylly

Yksi puute omasta mielestäni on se, että laitteessa ei ole mitään erillistä virtakatkaisinta joten jos haluaa kahvimyllystä varmasti virran pois niin ainoa asia on ottaa johto pois seinästä. Tämä on tehtävä silloin kun konetta huoltaa / siivoaa ettei kone lähde itsellään päälle. Myöskin kun kahvimylly on pidempään poissa käytöstä niin tällöin on parempi ottaa kone pois virrasta. Toinen asia on, että kalliimmissa Wilfan malleissa Svart Aroma sekä Svart Nymalt on käytössä jauhatusaika verrattuna CG-110B kahvimyllyn kupin määrään. Wilfa CG-110B kahvimyllyssä siis määritellään jauhatuksen karheus minkä jälkeen kupin määrä kun Svart Aroma sekä Svart Nymalt kahvimyllyissä määritellään jauhatuksen aika. Sama asia mutta hieman "vaikeammin" vain määritelty.

Kaikissa kolmessa käyttämässäni kahvimyllyssä on ollut sama asia mistä ei varmaan pääse millään kahvimyllyllä eroon eli jauhetun kahvin siivo. Kaikki alkaa siitä vaiheesta kun säiliö otetaan pois kahvimyllystä. Itsessään jo säiliö tuottaa siivoa sekä kahvimylly itsessään sillä säiliön ottaminen kahvimyllystä pursuttaa jauhettua kahvia ympäriinsä. Tämä tekee koko prosessista ei niin siistiä sillä kahvimyllyn ympärillä on helposti hyvinkin paljon jauhettuakahvia vaikka yrittääkin käyttää kahvimyllyä siististi.

Yleisellä tasolla Wilfa CG-110B ajaa asiansa ihan hyvin sillä sillä saa jauhettua niin espressoa kuin suodatinkahvia. Jauhatuksen karkeuden pystyy itse säätämään juuri sellaiseksi kuin haluaa tai tykkää. Jos tai kun ei halua panostaa kahvimyllyyn hirveästi niin ainakin Prismasta 55 euron hintaan tämä on ihan hyvä hankinta.

Olin jo pidempään miettinyt että jos ostaisin jonkin kahvikoneen ja korvaisin erilliset espressokeittimen ja moccamasterin? Ainoa suurempi ongelma oli se että kahvikoneet maksavat ja varsinkin jos haluaa hyvää kahvia niin siitä pitää maksaa vieläkin enemmän. Nyt tuossa oli jotain kahvikone tarjouksia minkä johdosta aloin tutkimaan Youtube arvioita kahvikoneista. Lähes kaikissa videoissa sanottiin vain hyvää kyseisistä kahvikoneista vaikka niiden hinta alennuksien jälkeen sijoittui siihen 500 - 800€ hintahaarukkaan.

Tänään tuli Instagramista jonkun mielenkiintoinen ja oikeaa asiaa sisältävä story minulle vastaan. Tuo kyseinen story kyllä sopii sopivasti siihen mitä taas kuulee kuntosalin pukuhuoneessa kun kuulee ihmisten puhuvan keskenään. Yleisesti varsinkin teinien suusta kuulee sitä että he eivät syö yleisesti ja vanhemmilta ihmisiltä kuulee yleisesti vain sitä että lounasbuffetissa vedetään ruokaa koko rahan edestä liikaa. Mistä siis tuo Instagram story kertoi mihin tässä viittaan? 

Tein eilen illalla kuntosalin jälkeen yhden normaaleista perjantai-illan aterioista minkä suunnittelin jo ennen kuntosalille menoa kuvaavani. En tiedä mistä nyt sain idean että kuvaan tuon mutta ajattelin nyt tehdä niin. Minulle on muodostunut perjantai-iltaisin syödä kuntosali treenin jälkeen pizzan minkä paistan uunissa pizzakivellä, wingsejä tai boneless wingsejä airfyerillä tai paistaa pihvin minkä lisäksi tehdä jotain perunoita airfyerillä. Nämä ovat sellaisia special aterioita joita tykkään tehdä suhteellisen useasti perjantai ja tai lauantai-iltana kuntosali treenin jälkeen.

K-ruoka sovellus kertoi jälleen kerran vuosittaisen yhteenvedon mitä ruokatarvikkeita / ruoka-aineita olen ostanut viimeisen vuoden aikana eniten. Sovellus jopa kysyi minulta mitä olen eniten ostanut ja tietenkin sen osasin arvata niistä vaihtoehdoista jotka olivat siinä valittavani. Suosituin ostamani ruokatarvike / ruoka-aine ei ollut mitenkään yllätys eikä toisaalta myöskään viisi ostetuinta rahallisesti. Toisaalta sitä olisi kuvitellut että siinä olisi ollut tiettyjä juttuja mutta kun asiaa miettii niin sinällään ei.

Tällä viikolla tuli vaihteeksi ostettua ihan normaalia lohta kun viime aikoina olen taas innostunut ostamaan loimutettua tai savustettua lohta. Tänään sitten kun tein lohta airfyerilla niin ajattelin samalla kuvata sen. Tein tuossa jo muutamia viikkoja sitten airfyer pekoni valmistus ohjevideon ja tällä kertaa on sitten vuorossa lohen valmistus airfyerilla. Lohen valmistus airfyerilla on paljon yksinkertaisempaa kuin pekonin sillä pekonin valmistuksessa käytän foliota airfyerin pohjalla mikä tekee siitä "haastavempaa".

Jaksoin nyt kuvata sen minkä olen kirjoittanut täällä blogissani jo pari kertaa eli pekonin valmistusohje airfyerilla.