Jalkatreenin jälkeen jälleen elokuviin ja ojentajatreenin rakentamiseen vinkkejä

30.04.2017 - 09:49

Viime viikon lauantaina jalkatreeni minkä jälkeen kävin katsomassa The Fate of the Furious-elokuvan. Eilen sama juttu eli ensiksi jalkatreeni minkä jälkeen kävin katsomassa Guardians of the Galaxy Vol. 2. Nyt siis pari lauantaita putkeen kun olen mennyt katsomaan elokuvan melkein heti jalkatreenin jälkeen. Tällä kertaa asiat ovat olleet paremmin kuin pari vuotta sitten jolloin kävin katsomassa esimerkiksi Terminator Genisys-elokuvan salitreenin jälkeen. En muista oliko tuolloinkin kyseessä jalkatreeni vai mikä treeni, mutta tuolloin kuin muutamilla muillakin kerroilla polviini sattui. Oikeastaan tuolloinkin taisi olla jalkatreeni ja pahinta oli se ettei jalkoja saanut suoraksi ja muutoinkin elokuvateatterin paikat olivat yleisesti pienet. Nykyään Ison Omenan uusilla Finnkinon saleilla kun on paljon enemmän jalkatilaa verrattuna vanhoihin saleihin.

Eilen kuten viikko sitten minulla ei ollut mitään ongelmia polvien kanssa eikä muutoinkaan jalkojen kanssa. Kaiken lisäksi olin katsomassa molemmat elokuvat The Fate of the Furious sekä Guardians of the Galaxy Vol. 2 Scape-salissa missä on vielä enemmän jalkatilaa ja tilaa kuin muissa saleissa. Onneksi myös Ison Omenan pienemmissäkin saleissa on enemmän tilaa kuin esimerkiksi Tennispalatsin tai Kinopalatsin saleissa ja varsinkin pienemmissä. Näin ollen voin mennä elokuviin ihan hyvin vaikka jalkatreenin jälkeen eikä se tuota mitään ongelmia.

Helppo yksinkertainen ja tehokas ojentajatreeni jota voi muokata helposti

Olen tehnyt nyt käsitreenit siten, että ojentajat olen treenannut suhteessa kovemmilla painoilla kuin hauiksen. Tämä ihan sen takia, että saan ojentajilla myös suuremmat painot osumaan oikeaan paikkaan tietyissä liikkeissä kun taas hauiksen puolella minulla toimii pienemmät painot vain paremmin. Näin ollen olen ottanut käsitreenin alkuun isoja ojentajaliikkeitä hieman suuremmilla painoilla minkä jälkeen on tullut tehtyä treeni loppuun pienemmillä painoila.

Ojentajatreeni on helppo ja yksinkertainen aloittaa dipillä. Riippuen tarkoituksesta ja miten ojentajat kestävät niin tuon perusteella ottavan lisäpainoja. Jos haluaa tehdä pidempiä sarjoja niin tällöin käyttää vai omaa painoa ilman lisäpainoja tai sitten ottaa hieman lisäpainoja mutta ei liikaa. Kuitenkin tekniikan pitää olla kohdillaan myöskin suuremmilla painoilla tehdyillä jotta liike ottaa oikeisiin paikkoihin. Ei vain riitä, että ottaa suuret painot mutta ei laske liikettä tarpeeksi alas. Dippi ottaa hyvin vain jos laskee liikeradan siihen 90-asteen kulmaan mutta turhan usein näen dipissä kuinka liike jätetään pahasti vajaaksi ja tehdään vain nytkytyksiä. Näihin olen itse myöskin aikoinaan sortunut mutta ne ovat johtuneet liian suurista lisäpainoista mutta tuohon auttaa vain se, että ottaa vähemmän lisäpainoa tai ei ollenkaan.

Olen vain huomannut dipissä sen, että parempi tekniikka tekee paljon parempaa jälkeä kuin suuremmat lisäpainot. Ennemmin sitten tekee omalla painolla teknisesti hyviä toistoja paljon kuin ottaa lisäpainoja jolloin tekniikka kärsii. Dipin jälkeen onkin hyvä tehdä sitten ranskalaista punnerrusta tai aloittaa tällä ellei tee dippiä. Tietenkin dipin jälkeen ranskalainen punnerrus kärsii normaaliin "tuloksiin" verrattuna mutta näin saa otettua hyvin voimat pois ojentajista. Kannattaa myös varoa liikkeen tekemistä ja aloittaa lämmittely ja tekeminen muutoinkin kevyemmistä painoista ihan nähdäkseen kuinka kädet kestävät. Näiden liikkeiden tekeminen toisinpäin on hieman hankalampi tapaus ja dipin tekemisessä kannattaa varoa paljon. Tein tällä kertaa ranskalaisen punnerruksen ennen dippiä ja täytyy kyllä sanoa, että dipin tekeminen alkoi todella varovasti ainakin lisäpainojen osalta. Tuntui sille, että kädet eivät pitäisi ollenkaan painoja ja ettei ojentajissa olisi ollenkaan voimia. Muutaman lämmittelyn jälkeen kaikki alkoi lopulta mennä ihan hyvin vaikka alkuun kaikki tuntuikin vaikeammalta.

Dipin ja ranskalaisen punnerruksen jälkeen voikin sitten pumppailla eri välineillä ojentajapunnerrusta taljassa. Narulla ja tai tangolla myötäotteella ja vastaotteella tehtynä sitten pienemmillä painoilla pidempiä sarjoja. Tämä toimii mielestäni parhaiten juuri näin. Dipissä ja tai ranskalaisessa punnerruksessa suurempia painoja minkä jälkeen taljassa pidempiä sarjoja ja vaikka supersarjoja narulla ja tangolla. Isommilla painoilla treenin alkuun tuntumaa suuremmilla painoilla minkä jälkeen pumppausta ja tuntumaa pienemmillä painoilla ja pidemmillä sarjoilla.

Ojentajatreenin alkuun voi ottaa myöskin kapean penkin joko ihan normaalissa penkissä tai smith-laitteessa missä saa mielestäni paremman tuntuman. Ainakin siis itse saan kapean penkin osumaan paremmin smith-laitteessa kuin vapaalla tangolla. Kapean penkin voi ottaa mukaan dipin ja ranskalaisen punnerruksen kanssa mutta tuolloin tämä kannattaa tehdä dipin jälkeen ja ennen ranskalaista punnerrusta. Kuitenkin ottaisin ojentajatreeniin joko dipin tai kapean penkin mutta en kumpaakin sillä kapea penkki on kuitenkin parempi ottaa suuremmilla painoilla kuin pienemmillä painoilla. Ihan vain sen takia, että pienemmillä painoilla tuntuman saanti voi olla haastavaa.

Kuitenkin jos tekee kapeaa penkkiä ojentajatreenissä muina kuin ensimmäisenä liikkeenä niin tällöin se kannattaa tehdä smith-laitteessa. Vapaalla tangolla tehtynä kapea penkki voi olla haastavaa siinä mielessä, että saa pidettyä tekniikan kasassa. Tämän johdosta kapean penkin tekeminen smith-laitteessa on helpompaa kun takana on jo tehtyä ojentajia.

Ojentajatreenin rakenne

Alkuun

  • Dippi
  • Kapea penkki
  • Ranskalainen punnerrus

Loppuun

  • Ojentajapunnerrus naru 
  • Ojentajapunnerrus v-tanko 
  • Ojentajapunnerrus suoratanko myötäote / vastaote

 

 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.