BluOS monihuonejärjestelmä

07.04.2021 - 16:29

Laitoin Bluesound Node 2i suoratoistolaitteen tilaukseen helmikuun puolella ja sain sen lopulta parisen viikkoa sitten toimitus vaikeuksien jälkeen. Olin ennen Bluesound Node 2i tilaamista lukenut arvioista sekä nähnyt Youtube-videoista kuinka Bluesound Node 2i voidaan hallita BluOS sovelluksella. Ymmärsin BluOS sovelluksen tukevan Tidalin MqA äänenlaatua joten latasin BluOS sovelluksen puhelimeen hyvissä ajoin ennen Bluesound Node 2i laitteen saamista.

Varmaan kun minulla on ollut 60-päivän koejakso Roon palvelusta niin en hirveästi ottanut selvää BluOS sovelluksesta. Mitä BluOS sovelluksella voi tehdä ja mitä hyötyä siitä oikeasti on? Kun lopulta sain Bluesound Node 2i suoratoistolaitteen niin käytin BluOS sovellusta sen verran, että laitoin laitteeseen wlan-asetukset sekä katsoin läpi myös muita asetuksia. Tämän jälkeen yhdistin Bluesound Node 2i laitteen Roon sovellukseen minkä kautta käytin Bluesound Node 2i laitetta.

BluOS

Pääsiäisenä otin Bluesound Node 2i laitteen mukaan reissulle ja yhdistin sen vanhaan Onkyo TX-NR609 vahvistimeeni missä on kiinni Wharfedale Diamond 9.1 kaiuttimet. Minulla oli kuitenkin mukana Macbook Pro missä minun Roon Core on asennettuna niin jatkoin sen käyttämistä kunnes minua alkoi kiinnostamaan mitä BluOS sovelluksella voi oikeasti tehdä. BluOS sovellus alkoi kiinnostamaan sen jälkeen kun luin vertailuja BluOS ja Roon palvelun väliltä sekä monen oikeasti käyttävän Bluesound Node 2i laitteen kanssa.

BluOS on monihuonejärjestelmä mihin voidaan yhdistää eri suoratoistopalveluita ja millä voidaan hallita siihen liitettyjä laitteita kuten Bluesound Node 2i. Käytännössä hieman samaa mitä myös Roon palvelua tarjoaa mutta sillä erolla, että sen käytöstä ei tarvitse maksaa. Roon on selvästi paljon monipuolisempi sovellus kuin BluOS ja myöskin Roon:in laitetuki on paljon suurempi ja sen pääpaino on myös antaa enemmän tietoa artisteista sekä kappaleista paremmalla ulkoasulla. Näin ollen BluOS ja Roon palvelua ei voi edes verrata oikein keskenään.

BluOS on juuri sitä mitä kaipasin ja mistä pidän Roon sovelluksella. Tapa hallita musiikkia ilman, että on yhden laitteen varassa. BluOS avulla voin hallita Bluesound Node 2i laitetta niin Iphonella, Ipädillä kuin Macbookilla ilman, että minun pitää olla yhden ja tietyn laitteen varassa. Roon:lla olen voinut hallita Tidalin käyttöä niin Sonos Beam kuin Sonos One kaiuttimien sekä Denon vahvistimen kanssa. BluOS:llä pystyn hallitsemaan vain Bluesound Node 2i mikä on normaalisti yhdistettynä Denon vahvistimeen ja Q Acoustsics Concept 40 kaiuttimiin eli pääsääntöiseen musiikin kuuntelun järjestelmään.

https://bluos.net

https://www.bluesound.com/products/node/

https://www.hifistudio.fi/fi/tuotteet/monihuone/bluesound/bluesound-node-2i-verkkosoitin-black/5703120290652

https://www.hifihuone.fi/tuotteet/langaton-aani/lahettimet-ja-vastaanottimet/bluesound-node-2i/

No niin. Se tapahtui viimein kun tänään tuli Roon Labs vuoden lisenssin kuitti. Otin pari viikkoa sitten jälleen kerran Roon Labs palvelun kahden viikon testijakson käyttööni ties monennettako kertaa? Kaikki taisi alkaa siitä kun sain kolmen kuukauden Roon Labs testijakson Dragon Fly Cobaltin mukana. Tuon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana käytin Roon Labs palvelua todella aktiivisesti ja lähestulkoon myöskin ostin palvelun tuolloin. Tuolloin hankintaa esti vain yksi kysymys, hinta.

Tidal musiikkipalvelulta tuli vähän aika sitten viestiä. Viesti koski hintaa joten ajattelin hinnan nousevan. Päin vastoin hintani nyt tippuu sillä Tidal HIFI Plus tulee jatkossa maksamaan 10.99€ kun olen siitä nyt maksanut 19.99€ kuukaudessa. Tidal siis yhdistää HIFI ja HIFI Plus jäsynyydet maksamaan saman verran eli 10.99€. Minulle tämä tarkoittaa hinnan alennusta kun taas toisille tämä tarkoittaa Plus jäsenyyden saamista eli parempaa musiikin laatua.

Sain viime viikolla extempore päähänpiston käyttää Gigantin Apple trade in tarjousta hyväksi. Olin kyllä huomannut mainoksista että Gigantilla oli Apple trade in kampanja päällä mutta siihen oikein aluksi reagoinut mitenkään. Viime vuonna hyödynsin Gigantin Apple trade in kampanjaa Ipadin osalta missä vaihdoin ikivanhan Apple Ipad Air 2:sen uuteen halpa malliin mikä nykyisin sekin on aika kallis. Tällä kertaa sitten kiinnitin huomiota Macbook tarjoukseen eli Gigantti tarjosi normaalin etuuden hyväksi 150€ lisää. 

En osaa sanoa mitä Tidalissa on tapahtunut tämän vuoden puolella mutta yleinen taso on heikentynyt. Huomattavin asia oli alkuvuodesta tullut uusi Tidal äppsin uudistus. Tuo uudistus ei ollut omaan mieleen yhtään ja on heikentänyt Tidal äppsin käyttöä sillä perus asiat eivät toimi niin kuin ennen. Painikkeet ja toiminnot vaihtoivat paikkoja ja ainakin isolla ruudulla kuten Iphone 12 Pro Max:lla Tidalin käyttäminen yhdellä kädellä ei enää onnistu. Toinen painike

Bluesound Node 2i musiikki suoratoistolaite näyttää olevan maahantuojan tarjouksessa 489,00 hintaan. Itse laitoin Bluesound Node 2i suoratoistolaitteen hankintaan helmikuussa vai maaliskuussa ja sain tuossa hieman ennen huhtikuuta kun saatavuus oli silloin heikko. Olen nyt käyttänyt Bluesound Node 2i päivittäin Tidalin ja Radio Paradisen kuunteluun ja voin ehdottomasti suositella sitä jos olet hankkimassa suoratoistolaitetta musiikkipalveluille. Olen

Olen vasta viimeisien parin kuukauden aikana alkanut kuuntelemaan ja ollut tietoinen Radio Paradise radio kanavasta. Tulin hommanneeksi Bluesound Node 2i suoratoistosoittimen lähinnä Tidalin MqA äänenlaadun takia. Minulla oli tuolloin Roon palvelu 60-päivän koekuuntelussa ja koejakson alkaessa päättymään kokeilin BluOS monihuonejärjestelmää sillä halusin olla varma tarvitsenko Roon palvelua todellakin? BluOS sovelluksella hallinnoidaan BlueSound Node 2i