15 - 20 minuutin venyttely & kuminauhalämmittely treenin alkuun auttaa todella paljon

11.02.2020 - 23:27

Olen alkanut käyttämään treenin alussa entistä enemmän aikaa lämmittelyyn. Nykyisin alkulämmittelyyn menee noin 15 - 20 minuuttia minkä teen ihan vain kumilenkillä ja "normaaleilla" venyttelyliikkeillä. Rinta-, selkä & olkapäätreenipäivänä käytän myöskin 2 - 3kg käsipainoja joilla lämmittelen kiertäjiä sillä minulla on ollut juuri olkapäiden ja kiertäjien kanssa eniten ongelmia. Tämän takia lämmittelen todella useasti kiertäjiä käsipainoilla vaikka itse treeni ei oikein kohdistuisi olkapäihin, mutta parempi olla varuillaan ja lämmitellä kiertäjät kun olla lämmittelemättä. 

Olen enemmänkin sitä mieltä, että lämmittelyssä kohdistaa lämmittelyn sille lihasryhmälle mitä on treenaamassa eikä tee mitään yleistä cardiolämmittelyä kuten kuntopyörää, crosstraineria tai kävelyä. Cardiolla saa kropan kyllä lämpimäksi yleisellä tasolla, mutta jos sen kanssa ei vielä tee mitään muuta niin mielestäni se ei ole vain riittävä. Kun teen lämmittelyä kuminauhan kanssa niin voin kohdentaa lämmittelyn juuri niihin paikkoihin joita olen treenaamassa tai mahdollisesti ovat enemmän jumissa tai kipeät. Kuminauhan etu on myös se, että variaatiot lämmittelyyn ovat suuret ja voit tehdä erilaisia venytyksiä ja liikkeitä kuminauhaa käyttäen. Myöskin eri vahvuisella kuminauhalla saa tehtyä joko kevyempiä tai raskaampia venytyksiä riippuen voimatasoista ja kunnossa.

Kuminauha venyttelyni perustuu siihen tarkoituksen, että kun olen tehnyt kuminauhalla sen 15 - 20 minuutin lämmittelyn niin sen jälkeen voi rauhassa alkaa tekemään treeniä käytännössä suoraan. Esimerkiksi rinta- tai selkätreenissä minun ei tarvitse ensimmäisen liikkeen yhteydessä miettiä lämmön ottamista vaan voin suoraan aloittaa liikkeen suhteellisen suurilla painoilla. Sellaisilla painoilla joilla pystyn katsomaan päivän kuntoa ja liikerataa kohdalle eikä näitä sarjoja tarvitse tehdä niin paljoa kuin verrattuna siihen etten tekisi kuminauhalla lämmittelyä.

Ennen penkkitreeniä kun teen kuminauhalla sen 15 - 20 minuutin lämmittelyn niin voin rauhallisin mielin nousta suhteellisen nopeasti painoissa kohti työsarjoja ja jättää väliin niin sanotut lämmittelysarjat. Normaalisti kuin aloitan penkin niin minulle riittää se, että teen aluksi 60kg painoilla viisi - kuusi toistoa, 100kg painoilla viisi toistoa sekä 140kg painoilla viisi toistoa tai mahdollisesti enemmän jos teen 140kg painoilla työsarjoja. Näin ollen siis minulle riittää penkissä "lämmittelyksi" kaksi sarjaa / kymmenen toistoa sillä 60kg painoilla viisi toistoa ja 100kg painoilla viisi toistoa. Ellen tekisi kumilenkillä tuota vartin mittausta lämmittelyä niin käytännössä minun pitäisi tehdä enemmän lämmittelysarjoja 60 ja /tai 100kg painoilla jotta paikat kestäisivät treenin.

Sama koskee selkätreeniä ja olkapäätreeniä. Selkätreenin voin aloittaa ihan samalla tavalla kuin penkkitreenin kun olen tehnyt sen vartin mittaisen kuminauhalämmittelyn liikkeestä riippumatta. Jopa maastavedon tekeminenkin on paljon helpompaa kun olen venytellyt ja lämmitellyt reidet sekä selän erilaisilla venytysliikkeillä ja kuminauhaa käyttäen. Kuminauhan avulla saan säästettyä loppujenlopuksi aikaa sekä liikkeiden tekeminen sujuu paremmin kun kroppa on paremmin auki. Kun olen tehnyt kuminauhalla / venyttelyllä 15 - 20 minuutin lämmittelyn ja tämän jälkeen ensimmäisen kunnon liikkeen niin treenin lopuissa liikkeissä minun ei tarvitse tehdä niin sanottuja lämmittelysarjoja vaan ainoastaan kevyemmillä painoilla tuntuma sarjoja joissa katson liikeradat sekä päivän kunnon.

Samalla kun olen alkanut keskittymään enemmän venyttelyyn ja lämmittelyyn niin kipuni ovat vähentyneet tai loppuneet kokonaan. Tämä ei voi olla sattumaa vaan liittyy juurikin siihen, että olen pidentänyt alkulämmittelyä ja teen entistä "monipuolisemman" lämmittelyn juurikin sillä, että olen lisännyt venyttelyn kuminauhan lisäksi ohjelmaan. Kaikki liikkeeni niin kuminauhan kuin venyttelyn puolella ovat todella perusliikkeitä joilla yritän vain saada niitä paikkoja auki joita olen treenaamassa. Tällä alkulämmittelyllä ei ole nyt pääsääntöistä tarkoitusta sen suhteen, että yleinen venyvyys parantuisi sillä se vaatisi hieman eri liikkeitä sekä hieman enemmän aikaa. Pikkuhiljaa niin hyvä tulee ja kyllä tuota venyvyyttä täytyy sitäkin alkaa parantamaan hieman enemmän jotta muutamien liikkeiden tekeminen ja asentoihin pääseminen olisi helpompaa.

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.

Lauantaina kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla poikkeuksellisesti rinta- & olkapäätreenin. Tämä oli poikkeuksellinen kahdestakin syystä. Ensinnäkin yleisesti teen lauantaisin jalkatreenin ja toiseksi olen treenannut Tampereen Loaded:lla vain jalkatreenejä sekä selkätreenejä. Siis oikeasti olen käynyt useita kertoja tekemässä Tampereen Loaded:lla treenejä ja olen tehnyt siellä vain joko selkä- tai jalkatreenin. Keskiviikkona kävin tekemässä Tampereen Loaded:lla jalkatreenin kyykyllä, torstaina tein selkätreenin maastavedolla Vammalassa sekä perjantaina kävin Ellivuoressa laskettelemassa. 

Sunnuntai on juuri vaihtumassa maanantaihin kun aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta mitä olen tässä nyt jo suunnitellut kirjoittavani monet illat kuitenkaan saamatta sitä aikaiseksi. Eräällä tapaa tämä tulee olemaan saman asian kirjoittamista mistä olen jo kirjoittanut niin moneen kertaan mutta tämä viikko osoitti jälleen kerran sen että tästä vain pitää kirjoittaa lisää. En tule tällä kirjoittamisella saamaan asiaan mitään korjausta vaikka kyllä haluaisinkin mutta kuitenkin haluan täällä nyt taas purkaa ajatuksiani koska olen näistä asioista jo niin moneen kertaan ja vuoteen puhunut.