Ylipaino on ylivoimaa?

21.04.2024 - 22:12

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

Yhdessä vaiheessa sitten tuo aktiivinen juokseminen jäi ja aloin keskittymään pelkästään kuntosalilla käyntiin. Kuitenkin tuon jälkeen on sitten tullut aktiiviset kävelyt ja uinnit. Näin ollen käyn lähes päivittäin kävelemässä tai uimassa minkä lisäksi menen sitten illalla kuntosalille. Nyt viime aikoina jo pidempään sunnuntait ovat olleet ainoita päiviä kun en ole kuntosalilla käynyt mutta vähintään kävelemässä yleisesti olen silti sunnuntaisin käynyt.

Riippuen miten lasketaan ja lasketaanko puolen tunnin kävely treeniksi vai ei niin käyn treenaamassa kuudesta kerrasta kolmeentoista kertaan viikkoon. En itse näitä ihan tällä tavalla laske sillä kävelyt ovat minulle enemmänkin pieni tauko töistä tai sitten muuten vain raittiin ilman hakemista. Uinti puolestaan on sitten enemmänkin treeni sillä vaikka ajallisesti uin saman mitä kävisin kävelemässä niin uinti on itselleni vain niin paljon raskaampaa. Sitten kun olen ollut dieetillä tai muuten vain aktivoitunut kävelemään kaksi kertaa päivässä niin lasketaanko se sitten kolmeksi "treeniksi" päivään jolloin viikkoon tulisi lähemmäksi kaksikymmentä treeniä?

Itselleni myöskään nuo kävelyt tai uinnit saati kuntosalilla käynnit eivät ole mitään pakkopullaa ja jos joku jää välistä niin sitten joku jää välistä. Esimerkiksi yhdessä vaiheessa kun kävin aktiivisesti lenkillä niin välillä vain oli päiviä jolloin en oikein ehtinyt käymään kävelyllä niin jos johonkin väliin sattui sitten tulemaan pieni sauma niin en ihan pakolla sitten lähtenyt kävelemään. Myöskin kun olen Vammalassa käymässä niin en silloinkaan aina mieti että nyt pitäisi lähteä kävelmään kun olen nyt käynyt kävelemässä aktiivisesti.

Treenaamisesta ja ulkoilusta ei saa tulla pakkopulllaa vaan siitä pitää pystyä nauttimaan. Tiedän sen tunteen kyllä vuosien kokemuksella että kun jostain treenistä tulee pakkopullaa niin se on huono asia. Niin on käynyt juoksun kanssa, kävelyn kanssa sekä myöskin kuntosalin kanssa vuosien varrella. Treenistä on tullut niin pakkopulllaa että vaikka ei olisi oikein aikaa tai yksi kahdesta kävelystä päivästä ei meinaa onnistua niin siitä huolimatta olen pakottanut itseni tekemään sen vaikka siinä ei olisi mitään järkeä tai muutoin aikataulu menisi todella tiukoille. Mitä enemmän treenistä tulee pakkopullaa niin sitä enemmin sen sitten lopettaa kokonaan kun treeneihin menee väärällä asenteella.

Vaikka käyn kuntosalilla kuusi kertaa viikossa tällä hetkellä niin se on itselleni elämän tapa ja automaatio. Mitään pakkopulllaa ei ole vaikka sille asian voisi helposti tunnistaa. Voin olla menemättä kuntosalille jos siltä tuntuu eikä minun pidä sitten sitä mitenkään korvata. Noissa korvaavissa treeneissä ei ole kyllä mitään järkeä että jos joku treeni jää välistä niin sitten se korvataan jotenkin että "rytmi" pysyy päällä. Muistan kyllä ajat kun tein noita kun syystä tai toisesta jonain päivänä ei päässyt treenaamaan niin sitten toisena päivänä käyntiin tekemässä "korvaava" treeni.

Kuitenkin sitä nyt tässä olen ihmetellyt kun kuuntelee toisten treenajien puheita että miten oikeasti jaksan ja pystyn treenaamaan niin hyvin kuin pystyn? Kuulen helposti sen että viikossa jaksaa treenata sen kolme kertaa tai neljä kertaa mutta itse painelen sen kuusi kertaa. Olenko poikkeus, jäärä vai touhiissani ei ole vain mitään järkeä? 

Eipä siihen mennyt taaskaan kovin kauaa aikaa kun oikeasti aloin kaipaamaan Vammalassa ja varsinkin Tampereella treenaamista. Tulin viime viikon lauantaina takaisin kahden viikon reissulta Vammalasta jolloin kävin tekemässä neljä treeniä myöskin Tampereen Loaded:lla. Ensimmäinen ilta Pitäjänmäen PTVGYM:llä meni hyvin kun näin pari tuttua pitkästä aikaa eikä mitään ihmeellisyyksiä ollut kun en käynyt wc:ssä. Lauantain oli muutenkin suhteellisen tyhjä eikä PTVGYM:llä ollut hirveästi treenaajia ja esimerkiksi vapaapaino alueet olivat aikalailla tyhjänä koko sen ajan mitä siellä olin.

No niin jatketaan hieman tätä ylipaino on ylivoimaa mikä video tuli tuossa koostettua heti seuraavalla viikolla ensimmäisestä ylipaino on ylivoimaa videosta. Nämä ovat siis peräkkäisiltä viikoilta olevat treenit eli kaksi viikkoa ja kuusi plus kuusi treeniä eli kaksitoista treeniä. Tämä uusi Ylipaino on ylivoimaa video on viikko sitten tehdyistä treeneistä ja täytyy kyllä sanoa että en muista yhtään mitään noista treeneistä ellen ala katsomaan itse tuota videota. Jotain hieman normaalimpaa tuli tehtyä, epäonnistumisiakin sekä sarjaennätyksiä jos oikein muistan?

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.