Ylipaino on ylivoimaa?

21.04.2024 - 22:12

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

Yhdessä vaiheessa sitten tuo aktiivinen juokseminen jäi ja aloin keskittymään pelkästään kuntosalilla käyntiin. Kuitenkin tuon jälkeen on sitten tullut aktiiviset kävelyt ja uinnit. Näin ollen käyn lähes päivittäin kävelemässä tai uimassa minkä lisäksi menen sitten illalla kuntosalille. Nyt viime aikoina jo pidempään sunnuntait ovat olleet ainoita päiviä kun en ole kuntosalilla käynyt mutta vähintään kävelemässä yleisesti olen silti sunnuntaisin käynyt.

Riippuen miten lasketaan ja lasketaanko puolen tunnin kävely treeniksi vai ei niin käyn treenaamassa kuudesta kerrasta kolmeentoista kertaan viikkoon. En itse näitä ihan tällä tavalla laske sillä kävelyt ovat minulle enemmänkin pieni tauko töistä tai sitten muuten vain raittiin ilman hakemista. Uinti puolestaan on sitten enemmänkin treeni sillä vaikka ajallisesti uin saman mitä kävisin kävelemässä niin uinti on itselleni vain niin paljon raskaampaa. Sitten kun olen ollut dieetillä tai muuten vain aktivoitunut kävelemään kaksi kertaa päivässä niin lasketaanko se sitten kolmeksi "treeniksi" päivään jolloin viikkoon tulisi lähemmäksi kaksikymmentä treeniä?

Itselleni myöskään nuo kävelyt tai uinnit saati kuntosalilla käynnit eivät ole mitään pakkopullaa ja jos joku jää välistä niin sitten joku jää välistä. Esimerkiksi yhdessä vaiheessa kun kävin aktiivisesti lenkillä niin välillä vain oli päiviä jolloin en oikein ehtinyt käymään kävelyllä niin jos johonkin väliin sattui sitten tulemaan pieni sauma niin en ihan pakolla sitten lähtenyt kävelemään. Myöskin kun olen Vammalassa käymässä niin en silloinkaan aina mieti että nyt pitäisi lähteä kävelmään kun olen nyt käynyt kävelemässä aktiivisesti.

Treenaamisesta ja ulkoilusta ei saa tulla pakkopulllaa vaan siitä pitää pystyä nauttimaan. Tiedän sen tunteen kyllä vuosien kokemuksella että kun jostain treenistä tulee pakkopullaa niin se on huono asia. Niin on käynyt juoksun kanssa, kävelyn kanssa sekä myöskin kuntosalin kanssa vuosien varrella. Treenistä on tullut niin pakkopulllaa että vaikka ei olisi oikein aikaa tai yksi kahdesta kävelystä päivästä ei meinaa onnistua niin siitä huolimatta olen pakottanut itseni tekemään sen vaikka siinä ei olisi mitään järkeä tai muutoin aikataulu menisi todella tiukoille. Mitä enemmän treenistä tulee pakkopullaa niin sitä enemmin sen sitten lopettaa kokonaan kun treeneihin menee väärällä asenteella.

Vaikka käyn kuntosalilla kuusi kertaa viikossa tällä hetkellä niin se on itselleni elämän tapa ja automaatio. Mitään pakkopulllaa ei ole vaikka sille asian voisi helposti tunnistaa. Voin olla menemättä kuntosalille jos siltä tuntuu eikä minun pidä sitten sitä mitenkään korvata. Noissa korvaavissa treeneissä ei ole kyllä mitään järkeä että jos joku treeni jää välistä niin sitten se korvataan jotenkin että "rytmi" pysyy päällä. Muistan kyllä ajat kun tein noita kun syystä tai toisesta jonain päivänä ei päässyt treenaamaan niin sitten toisena päivänä käyntiin tekemässä "korvaava" treeni.

Kuitenkin sitä nyt tässä olen ihmetellyt kun kuuntelee toisten treenajien puheita että miten oikeasti jaksan ja pystyn treenaamaan niin hyvin kuin pystyn? Kuulen helposti sen että viikossa jaksaa treenata sen kolme kertaa tai neljä kertaa mutta itse painelen sen kuusi kertaa. Olenko poikkeus, jäärä vai touhiissani ei ole vain mitään järkeä? 

Kirjoittelin tuossa viimeksi PTVGYM Pitäjänmäki kokemuksia kun treenaa päivittäin niin siinä jätin yhden asian mainitsematta. Pitäjänmäen PTVGYM:llä tuntuu käyvän vain voimakkaita treenaajia mikä on toisaalta pienoinen ihme sillä nykyään näen harvemmin kovia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä. Kyllähän kovia penkkaajia, mavettajia sekä kyykkääjiä PTVGYM:llä näen mutta en enää läheskään niin usein kuin aikoinaan. Nimittäin kun menen tekemään ihan mitä tahansa laitetta niin joudun aina ottamaan puolet painoista pois mitä siinä on käytetty. Tämä vain sinällään ihmetyttää kun en tosiaan näe enään PTVGYM:llä kovempia penkkaajia, mavettajia tai kyykkääjiä.

Normaaliin tapaan minulla on nyt kesäloma taas heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin niin laitoin lähisalin jäsenyyden jäädytykseen osan ajasta. Tällä kertaa valinta osui kesäloman alkupuoliskolle kun viime vuonna laitoin jäädytyksen jälkimmäiselle puoliskolle. Näin ollen jäädytys on nyt päällä kun loma on alkamassa kun taas viime vuonna jäädytys oli päällä kun palasin lomilta. Viime vuonna kävin lähisalilla aina siihen saakka kunnes lähdin lomille minkä jälkeen lomilta palattua kävin treenaamassa PTVGYM:llä. Nyt tein vaihtelun vuoksi päin vastoin ja olen nyt käynyt ennen lomaani treenaamassa PTVGYM:llä ja loman jälkeen pääsen sitten suoraan "arkeen".

Eilen minulle tuli vastaan Instagramissa jonkun suomalaisen pt:n Akin video koskien onko penkkipunnerrus hyvä liike rintalihasten kasvuun? Siinä käytiin läpi asioita penkkipunnerruksesta negatiivisessa muodossa niin hän ei tykkää penkkipunnerruksesta. Kutsutaan Akia nyt "Aki the PT" kun en sukunimeä muista niin hän kertoi alkuun rintalihasten säikeistä ja kuinka ne menevät ylhäältä alas, alhaalta ylös ja vielä poikittain ja penkkipunnerrus ei osu näihin kaikkiin säikeisiin. Tämän jälkeen hän keskittyi siihen kuinka olkapäät menevät rikki penkkipunnerruksessa ja kuinka käsipainopenkki tai peck-deck olisivat parempia liikkeitä.

Yllätin itseni tämän viikon keskiviikkona sekä torstaina siinä mielessä että tein viikon ensimmäisessä kyykky treenissä kyykkyä ilman vyötä ja tämän jälkeen torstaina viikon toisessa maastaveto treenissä maastavedon ilman vyötä. En edes muista koska viimeksi olen tehnyt kyykkyä ilman vyötä? Yhdessä vaiheessa aloitin aina kyykky treenin ilman vyötä ja kun pääsin yli 100kg painoihin niin otin vyön käyttöön. Näistä ajoista on todella kauan ja tuolloin kyykkyni ei ollut teknisesti ja painollisesti sitä tasoa mitä se on tällä hetkellä. Muistan että tein tuossa lähisalilla joskus mutta siitäkin on jo aikaa niin kyykkyä sukkasilleen ilman vyötä jostain kumman syystä. Muutoin en ole pahemmin kyykkyä tehnyt ilman vyötä.

Eilen lauantaina poikkesin Turun PTVGYM:in kautta kun palasin kotiin. Tämä oli nyt toinen kerta ikinä ja ensimmäinen jalkatreeni Turun PTVGYM:llä. Ensimmäisen kerran kävin Turun PTVGYM:llä pari vuotta sitten jolloin tein maastaveto & selkätreenin. Tuolloin minulle jäi hyvä muistikuva Turun PTGYM:stä mutta miten asian laita oli nyt toisella kerralla? Kuitenkin viime kerrasta oli pari vuotta aikaa niin mielipiteet ja kokemukset ovat muuttuneet kun olen käynyt tällä välin Tampereen PTVGYM:llä, Roihupellon PTVGYM:llä sekä Vantaan Loaded:lla tällä välin. 

Pitihän nyt Tampereen Loaded:lla käydä kun olen Vammalassa käymässä ja minulla on muutama kerta 10-kerran kortista jäljellä. Olin jo tätä aikaisemmin käynyt kaksi treeniä tekemässä Tampereella mutta päätin käydä vaihteeksi Tampereen PTVGYM:llä. Kun tulin Vammalaan niin ajattelin tulla Tampereen PTVGYM:in kautta kun se on paremmin siitä matkan varrella ja siistin ajassa sen vartin? Seuraavalla kerralla kun lähdin Tampereelle treenaamaan juhannus lauantaina niin ajattelin käydä myöskin Tampereen PTVGYM:llä ihan vain vaihtelun vuoksi.