Uuden vuoden lupaajat ovat täyttäneet kuntosalit

11.01.2024 - 09:51

Tuskaset muutamat viikot ovat nyt kuntosaleilla kun uuden vuoden lupaajat ovat löytäneet jälleen kuntosalille vajaaksi kuukaudeksi. Uusi vuosi aloitetaan morkkisella ja pahalla omalla tunnolla kun jouluna sekä uutena vuotena on tullut syötyä ja joutua aivan liikaa. Tämän johdosta paino on noussut ja kunto on laskenut. Valitettavasti olen nähnyt tämän trendin jo lähes kaksikymmentä vuotta eikä se tule tuosta yhtään muuttumaan ikinä. Aluksi siis innolla aloitetaan käymään kuntosalilla niin kuin ihan mitä tahansa muuta harrastusta kohtaan. Viikon parin päästä innostus on loppunut ja salikortista maksetaan vaikka siellä ei edes käydä.

Niin mikä on se syy miksi kuntosaliharjoittelu uuden vuoden lupaajilta loppuu parin viikon kuluessa? Huomataan että siellä ei vain jaksa käydä, viitsi käydä, se vie aikaa, kuntosaliharjoittelu on rankkaa, tuloksia ei näy ulospäin vai että kuntosalilla on aloitettu käymään väärästä syystä? Syitä voi olla monia ja eri ihmisillä on eri syy mutta kyllä ne syyt pohjautuvat samoihin syihin. Kyllä siellä kotona sohvalla on paljon mukavampi katsoa televisiota kuin lähteä kuntosalille liikkumaan.

Tiedän kyllä itse uusista harrastuksista sen puolen että se helposti jää mutta itse yleensä pyrin jo tiedostamaan sen asian ennen kuin menen tai teen kyseistä harrastusta edes ensimmäistä kertaa. Oli kyseessä sitten mikä tahansa harrastus mitä teen niin keskityn siihen oikeasti ja käytän siihen myöskin aikaa sen mukaan mitä ikinä on mahdollista käyttää. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Olen myöskin sellainen että helpolla on lopeta tai luovuta sitä harrastusta mitä olen aloittanut tekemään.

Itse aloitin vajaa parikymmentä vuotta sitten käymään kaverin kanssa kuntosalilla ja se auttoi minua. Ilman kaverin käymistä kuntosalilla tuskin olisin yksin jaksanut käydä niin paljon kun kävin ja tuskin kävisin nytkään kuntosalilla. Kuntosalille oli vain pakko mennä ettei toinen pääse kehittymään itseäni "paremmaksi" eri liikkeissä ja painoissa. Tämä edes auttoi siihen asti kunnes tiemme erkani opiskeluiden takia ja tässä vaiheessa kuntosalilla oli tullut käytyä jo vuosia niin tuossa vaiheessa kuntosalista oli tullut rutiini.

Onhan siis minullakin ollut aikoinaan vaiheista jolloin kuntosaliharjoittelu ei oikein innostanut mutta siitä huolimatta siellä kävin. Yritin vain sitten treenata eri tavalla ja yritin löytää itselleni jotain erilaisuutta jotta kuntosalilla jaksoin käydä. Nykyisin viime vuosina tälläistä ei ole enää ollut ja jos minua ei kiinnosta treenata niin en mene joko kuntosalille tai sitten lopetan treenin siihen. Olen monesti lähtenyt kuntosalilta aikaisemmin kun mitä olen ajatellut ihan vain sen takia kun ei ole enää kiinnostanut. Aikoinaan vain pakotin tekemään sen mitä olin tottunut tekemään mutta nykyisin lopetan treenin siihen jos ei enää kiinnosta yhtään sillä olen noista pakkomaisista ajoista päässyt irti.

En siis tykkää tehdä mitään sellaista mikä tuntuu sinällään pakottavalta mutta tätä en vertaa siihen että pakon tai pakotin itseni menemään aikoinaan juoksemaan tai kuntosalille. Jos jokin asia on pakkomainen niin sitä ei vain huvita tehdä ja kun asiaa ei huvita tehdä niin ei sitä mielestäni ole järkevä tehdä. Kannattaa silloin miettiä jokin toinen asia mikä kiinnostaisi sillä mielenkiintoisempaa asiaa jaksaa tehdä toisin kuin pakkomaista asiaa.

Siksi nykyään olen jo aikoihin kuntosalillakin tehnyt asioita fiiliksen mukaan enkä millään ohjelmalla. Tällä tavoin voin keskittyä tekemään niitä asioita joita tykkään tehdä sillä hetkellä ja voin varioida treeniä sen mukaan mitä haluan tehdä. Se ei tarkoita tietenkään sitä että jättäisin inhottavat ja raskaat liikkeet tekemättä ja tekisin vain kevyitä tai mieluisia liikkeitä vaan päin vastoin. Yleensä juuri haen niitä raskaimpia ja ei mukavia treenejä ja liikkeitä mutta siten että koko treeni ei välttämättä ole niitä. Kaikkia kannattaa tehdä suhteessa niin raskaimpia kuin hieman kevyempiä.

Vinkkejä uusille kuntosalilla

  • Aseta johonkin liikkeeseen paino tavoite
  • Aseta parantaa liikkeen tekniikkaa esim kyykyn syvyys
  • Yritä tehdä liikettä paremmalla tekniikalla nykyisellä maksimi painoilla
  • Aseta oman painon tavoite saada painoa hieman alas
  • Aseta tavoite käydä aktiivisesti treenaamassa

Kun asetat tavoitteita niin aseta tavoitteet pieneksi sillä liian suuria tavoitteita on vaikea saavuttaa. Itse esimerkiksi asetin tai asetan aina kun käyn uimassa niin että uin vähintään x-määrää päästä päähän. Olen erittäin huono uimaan mutta käyn säännöllisesti siellä räpiköimässä ja olen aina asettanut tavoitteeksi uida x-määrän päästä päähän. Sitten kun olen taas käynyt siellä aktiivisesti ja olen saanut uima kuntoa korkeammaksi niin saatan nostaa tavoitetta. Nyt taas kun olen joululoman jälkeen ollut uimatta niin minun pitää tästä taas aloittaa uiminen uudestaan ja sitä kautta myöskin tavoitteet uusiksi.

Niin kuin uinnissa niin olen myös kuntosalilla asettanut erilaisia tavoitteita niin kuin asetan nykyäänkin. Ne eivät välttämättä ole isoja vaan sitä vastoin pienempiä. Näin saan motivoitua itseäni sillä pienempi tavoite on helpommin saavissa kuin suurempi tavoite mihin menee joko liikaa aikaa tai sitten on muutenkin ihan utopiaa. Olen nytkin asettanut sellaisia tavoitteita että niillä painoilla millä jaksan kyllä tehdä sarjoja niin tehdä vain pidempiä sarjoja. Siis ihan jo sellaisilla painoilla millä saan tehtyä niin pidempiä sarjoja tai paremmalla tekniikalla. Ei aina tarvitse hakea niitä ykkösmaksimeja. 

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.