Sykealue 3 treenit jatkuvat: Ensimmäinen vähintään 10km juoksulenkki vuosiin

12.05.2024 - 21:37

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Eihän siis tuo 9.5km "juoksutreeni" sykealueella 3 ollut niin raskas kuin mitä se olisi ollut jos olisin vain juossut niin nopeasti kuin olisin pystynyt. Kuitenkin se vaikutti hieman kuntosalitreeneihin sekä huomasin tämän myös jaloissa. Olisin kyllä voinut tehdä sykealue 2 treenejä jos olisin pakottanut itseni mutta katsoin että minun ei ole nyt ihan pakko tehdä sykealue 2 treenejä jokaikinen päivä vaan voin myöskin käydä kävelylenkillä.

Se miten huomasin tämän 9.5km "juoksulenkin" sykealue 2 treeneissä tapahtui heti maanantaina kun tein sykealue 2 treeniä että sykkeeni nousivat nopeammin kuin mitä syke on noussut. En lähtenyt tätä sen tarkemmin tarkistamaan Garminin datasta sillä tunsin sen kun tein sykealue 2 treeniä. Toisaalta asiaan saattoi myös vaikuttaa se että lähdin hieman liian lujalla vauhdilla tekemään sykealue 2 treeeniä? Olin kuitenkin edellisenä päivänä "juossut" sykealue 3:lla sekä ehkä ajattelin automaattisesti kunnon kohentuneen yhden pidemmän juoksulenkin jälkeen?

Espoo juoksu

Tämä sykealueilla treenaaminen on itselleni aivan uutta. Silloin aikoinaan kun juoksin aktiivisesti niin juoksin vain keskivauhdin mukaan tai tavoiteajan mukaan. Minulla oli monesti tavoitteena päästä juoksulenkki johonkin aikaan 10km 65 minuuttiin tai sitten tarkoitus oli juosta tyyliin 6.20 minuuttia per kilometrivauhtia. Tuolloin minulla ei ollut käytössä sykevyötä eikä tuohon aikaan urheilukelloissa ollut vielä ranteesta ottavaa sykemittaria. Vasta siinä oman "juoksu-uran" loppuvaiheessa Garminin kalleimpiin malleihin oli tullut ranteesta sykkeen ottavia urheilukelloja.

Tiedän hieman sykealue treeneistä mutta en ole ottanut niistä läheskään niin paljon tietoa kuin minun pitäisi. Olen vain nyt päättänyt "juosta" sykealuea 2:lla ihan sen mukaan että tuo ei vaikuta paljon mitään kuntosalitreeneihin mitä sitten esimerkiksi normaali juokseminen. Myöskin nämä kaksi pidempää "juoksulenkkiä" joissa olen mennyt sykealue 3 mukaan niin vaikka lenkki olisi lyhyempi niin se vaikuttaisi enemmän negatiivisesti kuntosalitreeneihin.

Minulla ei ole siis mitään suunnitelmaa tai tavoitetta tämän sykealue treenien suhteen. Olen nyt vain käytännössä päivittäin "juossut" sykealue 2 mukaan noin kolmesta - neljään kilometriin minkä lisäksi olen tehnyt yhden pidemmän noin 10km lenkin sykealue 3:lla. Tietyllä tapaa tässä on suunnitelma sillä tämä on ollut aktiivista ja olen tehnyt tätä nelisen viikkoa. Toisaalta tässä ei ole nyt sinällään mitään suunnitelmallisuutta tai tavoitteellisuutta sillä en oikeasti tiedä monta kilometriä tai paljonko ajallisesti minun pitäisi tätä tehdä? Myöskin se että pitäisikö tässä olla joku progressio vai pitää vain tätä treenaamista aktiivisena?

Sykealueet

En muista enään miten lähdin viimeksi tuolle viime viikon sunnuntain 9.5km lenkille liikkeelle mutta varmaankin samanlaisella tavalla kuin tälläkin kertaa mutta tätä kertaa edes auttoi tuo viime viikkoinen todella paljon. Lähdin liikkeelle hitaalla vauhdilla sekä alhaisilla sykkeillä enkä miettinyt alkuun sykealue 3:sta. Minun oli tarkoitus vain "juosta" sykealue 2:lla niin pitkään kuin mahdollista ja sitten sen jälkeen pysyä sykealue 3 alarajan tuntumassa niin pitkään vain kun on mahdollista.

Tiesin nyt viime viikon 9.5km sykealue 3 "juoksutreenistä" että loppua kohden sykkeeni vain alkavat nousemaan helpommin. Mitä pidempään pystyisin pitämään sykkeet alhaalla niin sen "helpompaa" minulla tulee olemaan lenkin loppuvaiheessa. Näin myös kävi että lenkin puolesta välistä alkaen minulla oli taas vaikea pitää sykkeitä alhaisina ilman reilua vauhdin hidastamista. Tällä kertaa minulla oli myöskin eri reitti mitä en ollut suunnitellut yhtään etukäteen. Vedin tämän päivän reitin ihan lonkalta ja tämä oli ensimmäinen kerta kun menin tämän kyseisen reitin. Reitti oli toisaalta minulle tuttu sillä reitti ei sisältänyt yhtään kohtaan missä en olisi liikkunut ikinä mutta siitä huolimatta en sitä missään kohtia sen pahemmin miettinyt vaan vedin sen lonkalta.

Tällä kertaa myöskin päätin kesken lenkin kun loppua kohden alkoi tulemaan mäkiä ja kumpuja että sykealue 4:lle meno ei haittaa. Tiesin viime viikon juoksusta että loppua kohden mäissä oli todella vaikea pitää sykealue 3:lla vaikka menisikin mäen todella hitaasti. Siksi päätin kesken juoksun että loppua kohden lasken kyllä mäessä vauhtia että sykealue 4 meno ei haittaa vaan haluan mennä mäet edes jollain vauhdilla ylös. Kuitenkin mäen jälkeen sykkeet kyllä tasautuvat ja niitä on helpompi hallita tasaisella kuin mäessä.

Tällä kertaa luotin myöskin omaan tasaiseen vauhtiin ja tuntooni tiedostaa millä sykkeellä olen. Näin ollen tämänkertaisessa "juoksulenkissä" katsoin Garminista sykkeeni harvemmin kuin mitä olen niitä katsonut. Muutoinkin mitä enemmän näitä sykealue treenejä olen tehnyt niin olen alkanut oppimaan tunnustelemaan itse mikä se syke saattaisi olla. Näin ollen sitä Garminia ei tarvitse kokoaikaa katsoa.

Tänään tuli käytyä juoksemassa 9.4km ja tämä oli nyt viides sunnuntaina kun kävin juoksemassa pidemmän noin kymmenen kilometrin lenkin. Tänä aamuna mietin kyllä hetken aikaa ennen kuin lähdin juoksemaan että lähdenkö edes juoksemaan? Olin kyllä suunnitellut lähteväni juoksemaan niin kuin olin neljänä edellisenä sunnuntainakin käynyt mutta tällä kertaa tunsin kropassa ja varsinkin jaloissa että onko ne oikeasti juoksu kunnossa? Hyvin nopeasti sitten päätin lopulta pidättäytyä alkuperäisesssä suunnitelmassa lähteä juoksemaan.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.

Kirjoittelin tuossa juuri kuinka kävin juoksemassa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Tuon juoksun jälkeen katsoin kyseisen juoksun tietoja ja huomasin sen asian mikä ei minua tosiaankaan yllättänyt. Lähes koko juoksulenkki meni sykealueelle 5 mutta se tosiaan ei yllätä sillä en ole juossut enää aikoihin. Myöskin vaikka olen käynyt aktiivisesti kävelemässä sekä uimassa niin nuo kaksi asiaa ovat ihan eri asia kuin juokseminen niin se ei paljoakaan auta. Uinnissa olen mennyt käytännössä sykealueella 2 ja 3 sekä kävelyssä sykealueelle 1. Kävely ja uinti on auttanut siinä mielessä että tuo juokseminen oli edes noinkin hyvä kuin ilman että olisin käynyt kävelemässä tai uimassa.