Philips Hue ensikokemuksia

21.03.2020 - 13:45

Tuli tuossa parisen viikkoa sitten päähän yhtäkkiä sellainen ajatus, että hankkisin Philips Hue järjestelmän. Ajatus lähti alunperin siitä liikkeelle kun olen alkanut katsomaan enemmän televisiota makuuhuoneessa ennen nukkumaan menoa ja makuuhuoneen ainoat valot ovat kattolamput. Makuuhuoneessa ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia yölamppuja niin yöpöydällä kuin sängyssäkään vaikka siihenkin on mahdollisuus. Näin ollen kun menee nukkumaan niin valot on täytynyt mennä sammuttamaan ihan normaalista valokatkaisimesta. Philips Hue ajatus lähti liikkeelle ihan siitä, että valot voisi sammuttaa puhelimella tai iPadilla eikä aina tarvisi nousta ylös ja käydä painamassa valokatkaisijaa.

Ajatus muuttui hyvinkin nopeasti ratkaisuksi sillä jo seuraavana päivänä hankinta Philips Hue Starter kit pakkauksen Citymarketista 40€ alehintaan. Kyseinen Philips Hue Starter kit maksaa normaalisti 80€ ja sisältää Philips Hue-sillan sekä pari valkoista lamppua. Normaalisti jo pelkkä Philips Hue-silta maksaa noin 50€ minkä päälle vielä pitää ostaa vielä Philips Hue lamppuja. Philips Hue Starter kitin lisäksi ostin vielä pari valkoista normaalia lamppua sekä yhden värillisin lampun. Näin ollen sain asennettua makuuhuoneen kattolamppuun värillinen Philips Hue lampun, olohuoneen kattolamppuun valkoisen lampun sekä keittiön kolmen lampun kattolamppuun Philips Hue lamput.

Philips Hue lamppuja

Minulla oli jo entuudestaan Philips Hue kokemuksia kun työpaikan toimistolla yksi huone on varustettu Philips Hue lampulla. Näin ollen tiesin mitä odottaa Philips Hue lampuista, mutta itse asennuksesta sekä monen huoneen toimivuudesta minulla ei ollut kokemuksia. Normaalit Philips Hue lamput tarvitsevat toimiakseen Philips Hue-sillan kun taas Bluetooth versiot Philips Hue lampuista voi yhdistää suoraan puhelimen äppsiin. Normaalin Philips Hue lampun ja Bluetooth version erot ovat ne, että Philips Hue-silta tukee suurempaa määrää lamppuja sekä Bluetooth lamput ovat kalliimpia. 

Philips Huen asentaminen

Philips Huen asentaminen on suhteellisen helppoa mutta mielestäni puhelimen äppsi voisi olla vielä hieman selvempi sillä uuden lampun etsiminen ja lisääminen on monen "klikkauksen" takana. Tämän johdosta menin itsekkin monesti väärään paikkana kun lisäsin uutta huonetta ja siihen lamppua. Vaikka teinkin sen heti kolmeen eri huoneeseen ja yhdistin niihin yhteensä viisi lamppua niin jo siinä ajassa ehdin miettiä mihin sitä pitikin mennä lisätäkseen uuden lampun huoneeseen. Ensiksi piti etsiä halutut lamput järjestelmään minkä jälkeen piti luoda huone tai "valaisin" mihin kyseiset lamput piti sitten lisätä. 

Kaikki lähti liikkeelle Philips Hue-sillan asentamisesta mikä on hyvinkin yksinkertaisesta mutta vie hieman enemmän aikaa kun ohjeet sanovat. Lähinnä sen takia, kun Philips Hue-siltaan on olemassa päivityksiä ja päivityksen asentaminen on jostain syystä todella hidasta. Philips Hue laitetaan kiinni verkkoon verkkojohdolla minkä lisäksi laitteeseen tulee sähköjohto. Laite menee suoraan päälle kun sähkö on kiinni seinässä. Tämän jälkeen otetaan puhelimen / iPadin äppsi mikä yhdistetään samaan verkkoon kuin mihin Philips Hue-silta on yhdistetty johdolla. Äppsi käskee jossain kohtaan painamaan sillassa olevaa "nappia" mikä varmistaa äppsin pääsyn Philips Hue-siltaan joten ainakaan aluksi Philips Hue-siltaa ei kannata laittaa mihinkään hirveän hankalaan paikkaan. Kunhan äppsi on yhdistetty Philips Hue-siltaan niin tämän jälkeen Philips Hue-sillan voi vaikka laittaa enemmän syrjään tai haluttuun paikkaan.

Kun Philips Hue-silta on asennettu niin tämän jälkeen on vuorossa lamppujen asentaminen. Philips Hue lamput laitetaan kiinni ihan kuin mitkä tahansa lamput paikoilleen ja ne toimivat ilman Philips Hue järjestelmää ihan niinkuin mitkä tahansa lamput. Kun esimerkiksi kattolamppuun on vaihdettu Philips Hue lamput niin tämän jälkeen vain laitetaan valaisin päälle valokatkaisimesta. Kun valot ovat päällä niin tämän jälkeen Philips Hue äppsi löytää kyseiset lamput äppsiin minkä jälkeen ne voidaan lisätä huoneeseen tai "valaisimeen". Kannattaa muistaa, että jos kattovalaisimeen laittaa kolme tai neljä lamppua niin kaikki Philips Hue lamput pitää hakea erikseen äppsiin ja lisätä ne myöskin samaan huoneeseen tai "valaisimeen". Esimerkiksi olen nimennyt Philips Hue äppsiin ruokapöydän mikä sisältää kolme Philips Hue lamppua kun kyseinen kattovalaisin sisältää kolme lamppua.

Philips Hue Äpps

Äppsiin lisäyksen jälkeen lamput ovat heti käytettävissä ja niitä voi alkaa sitten ohjaamaan. Kannattaa muistaa se, että valaisin pitää olla päällä jotta Philips Hue äppsi toimii ja kun laittaa valaisimeen ihan normaalisti valot päälle niin valaisin toimii normaalisti. Äppsillä pääsee sitten vaihtamaan mahdollisesti lampun värejä tai himmennystä riippuen onko käytössä perusvalkoinen lamppu vai värilamppu. Philips Hue lampun voi sulkea ihan normaalisti äppsin kautta ja esimerkiksi itse kun tiedän, että valo tulee olemaan pidempään pois käytöstä niin painan valon oikeasti sammuksiin katkaisimesta. Kun olen menossa nukkumaan niin suljen makuuhuoneen valon äppsin kautta ja kun seuraavana päivänä lähden töihin niin sitä ennen olen painanut valokatkaisijan ihan oikeasti sammuksiin sillä en tiedä miten oikeasti lamput sekä sähkö tykkää pidempi aikaisesti jos valaisin on oikeasti päällä, mutta lamput ovat sammutettu äppsin kautta.

Philips Huen ensikokemukset

Toimistolla on käytössä värilliset Philips Hue lamput minkälaisen myös laitoin makuuhuoneeseen ja olohuoneessa sekä keittiössä on käytössä normaalit valkoiset lamput. Näissä kahdessa on selvä ero ja se kannattaa huomioida kun on hankkimassa Philips Hue lamppuja. Värillisillä lampuilla voi vaihtaa valaisimen värimaailmaa käytännössä ihan sellaiseksi kuin haluaa ja peruslampuilla onnistuu vain himmennys. Värilamput ovat hieman kalliimpia kuin normaalit lamput mutta käyttökokemuksesta voin vain sanoa, että välillä on ihan mukava saada huone eri väriseksi ihan vain lampun värejä vaihtamalla. Äppsissä on jo vakiona monia erilaisia värivalintoja minkä lisäksi niitä pääsee itse myöskin lisäämään.

Philips Huen hyötyjä on myöskin se valojen sammutus mahdollisuus äppsin kautta miksi lähdin niitä alunperinkin hankkimaan. Kun yleensä puhelin tai iPad on lähettyvillä niin pelkkien valojen laittaminen päälle tai pois päältä on helpompaa eikä aina tarvitse nousta ylös. Tämä on välillä ihan kätevää sillä kun on menossa esimerkiksi nukkumaan niin äppsin kautta voi tarkistaa, että onko valot päällä vai pois päältä. Myöskin valojen himmennys on yksi positiivinen asia kun normaalia valaisinta ei välttämättä pysty säätämään yhtään niin Philips Hue äppsillä valon pystyy kätevästi himmentämään haluttuun voimakkuuteen kätevästi ja samalla myöskin tarvittaessa useampia eri valaisimia yhtäaikaa. 

Minulla on tässä vielä omat asennukset hieman kesken sillä tilasin Saksasta muutamia lisäosia mitkä ovat yhteensopivia Philips Hue tuotteiden kanssa niin ajattelin jakaa näistä vielä ainakin toisen jutun ja enemmän Philips Hue kokemuksia kuvien kera.

https://www2.meethue.com/fi-fi

Philips Hue silta & Starter kid Amazon.de:stä

Philips Hue sai "Connect from anywhere" toiminnallisuuden eli suomeksi etäkäytön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voi halutessasi ottaa käyttöön etäkäyttö mahdollisuuden jolloin sinun ei tarvitse olla samassa wlan-verkossa Philips Hue Sillan kanssa. Connect from anywhere toiminnallisuus pitää ottaa erikseen käyttöön jolloin luodaan Philips Hue tunnus minkä avulla kirjaudutaan palveluun mihin on yhdistetty Philips Hue järjestelmä. Connect from anywhere

Sain lopulta tällä viikolla asennettua keittiöön Philips Hue Lightstrips valonauhan kokonaisuudessaan. Viime viikolla minulle tuli Saksan Amazoonista tilaamani Philips Hue Lightstrips jatkopalat. Heti viikonloppuna sain ne jo asennettua mutta paikoilleen laittamisessa käytin normaalia teippiä mikä lopulta ei ollut hyvä ratkaisu sillä se ei pitänyt eikä ollut muutenkaan niin siisti. Hain keskiviikkona kaksipuolista teippiä millä asennus sujui helpommin ja

Olen jo kirjoittanut Sonoksesta kokemuksia niin Sonos one kokemuksia kuin Sonos Beam kokemuksia mutta tällä kertaa ajattelin avata hieman kokemuksia Sonos Onen käyttöä Macbook Pron kanssa. Sonos One on minulla keittiön pöydällä jossa usein käytän sitä jakamaan ääntä iPhonesta tai iPädiltä. Sonos Onen pääkäyttö kohdistuu aamuisin kun katselen Youtubea aamupalalla tai kun teen ruokaa iltaisin tai sunnuntaisin kun valmistan ensi viikon ruuat. Yleisesti siis Sonos

Tulin hommanneeksi Sonos One kaiuttimen JBL Extremen tilalle lähinnä iPad käyttöön sen jälkeen kun hieman innostuin Sonos Beam soundbarista. Viikko pari sitten tuli hommattua äitille Sonos Beam soundbar televisioon ja siitä tulikin kirjoitettua Sonos Beam kokemuksia. Yllätyin Sonos Beamissä sen helppokäyttöisyydestä sekä hyvästä äänenlaadusta niin aloin miettimään itselleni Sonos Play:n tai Sonos Onen ostoa. Juuri viime viikolla Amazoonissa oli Prime-päivä ja

Hifin puolella olen skipannut täysin soundbar äänijärjestelmät sillä itselläni ei ole ollut niille käyttöä. En ole ollut oikein tietoinen tarjonnasta enkä myöskään ole ollut perillä niiden laadusta. Nyt hieman alle viikon olen päässyt testaamaan Sonos Beam soundbaria ja täytyy kyllä sanoa, että olen ollut hieman väärässä. Soundbar tuli ajankohtaiseksi kun äitini televisiolle piti keksiä jokin tapa saada ääntä paremmaksi helposti ja suhteellisen edullisesti