Muutama vinkkiä kuulokkeiden ostoon

28.10.2020 - 13:45

Itse olen "harrastanut" kuulokkeita todella pitkään hankkien kuulokkeita aina tarpeen mukaan. Minulla ei ole ollut ikinä niinkään yksiä "yleiskuulokkeita" mitä olisin sitten käyttänyt monessa eri tilanteessa vaan yhdet kuulokkeet ovat käytännössä yhtä asiaa varten. Tästä pääsenkin ensimmäiseen kohtaan käyttötarkoitus. Mieti ja tiedosta etukäteen mihin käyttöön kuulokkeet tulevat. Tarvitsetko langattomat kuulokkeet vai langalliset kuulokkeet? Tarvitsetko äänenvaimennetut kuulokkeet vai et äänenvaimennettuja? Suljetut kuulokkeet vai avoimet kuulokkeet? Kuuloke vaihtoehtoja on siis monia ja asiat vaikuttavat enemmän tai vähän.

Langattomat kuulokkeet ovat kätevät jos haluaa tai tarvitsee liikkua tai on pienessä tilassa missä johtojen käyttö on lähes mahdotonta. Langattomuus on tietyissä tilanteissa valttia mutta sillä on hintansa. Yleisesti langattomissa kuulokkeissa on huonompi äänenlaatu langallisiin kuulokkeisiin nähden. Langattomissa kuulokkeissa on viivettä mikä näkyy pahimmillaan videota katsellessa, että ääni ja huulet eivät mene synkassa. Langattomia kuulokkeita pitää ladata ja langattomien kuulokkeiden yhdistäminen laitteesta toiseen voi olla ärsyttävää kun kuulokkeet yhdistyvät väärään laitteeseen.

Itse pidän ja käytän langattomia kuulokkeita toimistolla missä välillä pitää siirtyä pitämään palaveria muualle jolloin kuulokkeet kulkevat päässä hyvin eikä palaverissa tarvitse sitten tuskailla johtojen kanssa. Toinen paikka missä langattomat kuulokkeet ovat pakollinen asia on kuntosali ja lenkkeily. Olen käyttänyt salilla ja lenkeillä langallisia kuulokkeita vuosien varrella todella paljon ja johdot ovat olleet se suurin murhe. Johdot ovat aina tiukassa, vetävät ja lähtevät sitten laitteesta irti tai häiritsevät vain muuten. Langattomilla kuulokkeilla puhelimen / musiikkisoittimen paikka on muutoinkin vapaammin laitettavissa ja esimerkiksi itse saan pidettyä puhelinta salikassissa jos kuulokkeita salilla käytän.

Langattomissa kuulokkeissa on monia hyviä asioita minkä johdosta ne ovatkin yleistyneet räjähdysmäisesti viimeisien vuosien aikana. Kuitenkin langattomissa kuulokkeissa on myös kääntöpuolia kuten hinta, heikompi äänenlaatu, lataaminen sekä laitteisiin yhdistäminen. Yleisesti langattomien kuulokkeiden hinnalla saa paljon paremmat langalliset kuulokkeet jos vertaa vain äänenlaatua sillä käytettävyydessä langattomat kuulokkeet ovat selvästi kätevämmät.

Pelaamisessa olen suosinut aina langallisia kuulokkeita ihan vain sen takia, ettei niiden lataamisesta tarvitse huolehtia sekä mahdollinen viive on pois. Myöskin pc on aina samassa paikassa joten käyttö kohdistuu yhteen paikkaan niin siinä ei tarvitse ottaa huomioon myöskään paikasta toiseen siirtymisiä. Sitten puolestaan konsoli puolella olen pitänyt konsolin kiinni kotiteatterissa niin äänet ovat tulleet kaiuttimien kautta ja nyt Nintendo Switch aikana langattomien kuulokkeiden saanti laitteeseen on enemmänkin säätöä kuin mahdollisuus.

Etätyötä tehdessä kotona minun ei tarvitse siirtyä paikasta toiseen läheskään niin useasti että tarvitsisin välttämättä langattomia kuulokkeita enkä ole jaksanut murehtia kuulokkeiden lataamisesta. Tämän johdosta olen heti maaliskuusta lähtien käyttänyt langallisia kuulokkeita kun olen tehnyt kotona töitä. Yksi syy oli myös se, että näin hyvin syyn ottaa käyttööni vanhat langalliset kuulokkeet joita en ollut käyttänyt pitkään aikaan. Samalla myöskin huomasin, että kuinka paljon paremmin langalliset kuulokkeet toimivat minulla kotona kun minun ei tarvitse huolehtia kuulokkeiden lataamisesta. Myöskin huomasin kuinka paljon paremman äänenlaadun langalliset kuulokkeet toivat korviini vaikkakin aloin miettimään kuulokevahvistimen ostamista minkä sitten lopulta ostin.

Keväällä kun hankin itselleni DragonFly Cobalt USB DAC kuulokevahvistimen niin aloin vieläkin paremmin huomaaman äänenlaadun eron musiikin kuuntelussa. Äänenvoimakkuutta ei tarvinnut laittaa läheskään niin paljoa kuin aikaisemmin ja muutoinkin kappaleista erotti paljon paremmin pieniä yksityiskohtia joihin ei osannut aikaisemmin kiinnittää huomiota. Mitä sitten tulee itse kuulokkeisiin niin mielestäni langallisissa kuulokkeissa on paljon laajempi valikoima omaan korvaan istuvia kuulokkeita toisin kuin langattomien puolella. Langattomat kuulokkeet ovat enemmänkin liian ahtaita omiin korviini ja itse pidän enemmänkin sellaisista kuulokkeista mitkä eivät paina niin paljon päätä ja korvat mahtuvat hyvin sisään. Ne kaikki langattomat kuulokkeet mitkä ovat olleet minulla käytössä niin ovat alkaneet painamaan päätä ja korvia tietyn ajan jälkeen ja varsinkin kun on joutunut pitämään kuulokkeita hiemankin pidempään. Langallisilla kuulokkeilla tätä ei oikein ole tapahtunut sillä olen hankkinut sellaiset kuulokkeet jotka menevät päähän paremmin sillä valikoima on laajiempi.

Sitten yhteen asiaan mikä kannattaa ottaa langallisissa kuulokkeissa huomioon on se, että kannattaa hankkia sellaiset kuulokkeet missä on irroitettava johto. Irroitettavia johtoja ei ole läheskään kaikissa kuulokkeissa vaan se on mahdollista hyvinkin pienessä osassa kuulokkeita, mutta on mielestäni hyvinkin tärkeä asia. Parisen viikkoa hankkimissani Hifiman Sundara kuulokkeissa on irroitettava johto ja yksi syy hyvin äänenlaadun takia oli juurikin irroitettava johto. Yksissä vanhoissa AKG kuulokkeissa mitkä annoin äitilleni oli myös irroitettava johto.

Irroitettava johto mahdollistaa sen, että johdon voi vaihtaa parempaan tai uuteen kun vanha johto menee rikki. Yleisesti jos kuulokkeet hajoavat niin syy on joko kuulokkeiden korvien pehmusteiden rikkoutuminen tai johto. Hyvin harvoin rikkoutumisen syy on jokin muu kuin pehmusteiden tai johdon hajoaminen. Kun johdon voi irroittaa ja kuulokkeisiin voi hankkia uuden johdon niin silloin selviää vain ostamalla uuden johdon eikä tarvitse ostaa uusia kuulokkeita. Amazoneista löytää hyvin eri hintaisia johtoja eli esimerkiksi noin 20€ johdolla säästyy uusien kuulokkeiden hankinnalta.

Kuulokkeissa kannattaakin miettiä sitä mihin tarkoitukseen kuulokkeet tulevat ja kuinka tärkeänä asiana pitää äänenlaatua. Itse panosta aina hieman enemmän kuulokkeisiin sillä ne ovat yleisesti pitkäkestoisia. En ole ostanut ikinä niitä kalleimpia malleja ja olen aina pidättäytynyt maksimissaan 400€ hintaluokassa. Itse siis suosin kuulokkeissa sitä ettei nyt lähde ihan halvempia ostamaan enkä myöskään suosittele ostamaan kuulokkeita ihan sokkona arvioiden perusteella sillä omat korvat ovat aina omat korvat. Toiset kuulokkeet sopivat toisen korville ja toiset toisen ja sama koskee myöskin äänenlaatua. Toinen kuuntelee ihan eri musiikkia kuin sinä niin tietyt kuulokkeet eivät välttämättä sovellu sinun musiikkiin.

Se on toisaalta ihmeellistä kun tekniikka kehittyy ja sitä siirtyy uudempaan tekniikkaan mutta kuitenkin sitten palaa takaisin käyttämään vanhempaan tekniikkaa. Minulla on ollut vuosien saatossa paljon erilaisia kuulokkeita erinäisistä syistä. Toiset kuulokkeet ovat menneet rikki ja toiset ovat vain vaihtaneet uudempiin ja parempiin. Minulla on ollut pelaamista varten omat kuulokkeet, urheilua varten omat kuulokkeet ja töitä tehdessä omat kuulokkeet. Minulla on

Tasan viikko sitten tuli käytyä Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END 2020 messuilla ja sieltä sitten tuli otettua matkaan uudet HIFIMAN Sundara kuulokkeet. Minun ei ollut tarkoitus ostaa kuin uusi RCA-kaapeli Iphonen ja Denon X3600H vahvistimen väliin minkä kautta olen kuunnellut musiikkia Spotifyn ja Tidalin kautta. Apple TV:n Tidal äpps ei tue MQA:ta (Master Quality Audio) niin olen käyttänyt Tidal musiikkipalvelua Ipadin / Iphonen kautta vahvistimeen

Tänään tuli käytyä Tampereen Hifihuoneen HIFI & HIGH END 2020 hifimessuilla. Hifihuoneen sivuilta sai ihan hyvän sanoisinko "arvion" siitä mitä hifimessuilla on odotettavissa sekä mitä siellä on mahdollista kuunnella. Arvio siinä mielessä, että olen tullut vuosien saatossa siihen tulokseen, että osa asioista pitää paikkaansa ja osa toisaalta pitää paikkaansa. Kaikkia koekuunteluja ei ole aina listattu sillä jotain on kytketty kiinni mitä ei ole mainittu ja osa

Tampereen Hifihuoneella on lauantaina 10.10 - sunnuntaina 11.10 HIFI & HIGH END 2020. Messut ovat avoinna lauantaina 10.10. klo 10-16 ja sunnuntaina 11.10. klo 12-16.

Tänä kesänä päätin viimein hakea koekuunteluun uudet kaiutinjohdot joita olen tässä viime vuosina jo moneen otteeseen miettinyt. Neljä vuotta sitten päivitin Wharfedale Diamond 9.5 lattiakauittimet Q Acoustics Concept 40 lattiakaiuttimiin ja seuraavana vuorossa olikin alkaa miettimään kaiutinkaapelin päivittämistä. Minulla oli ollut kåytössä aina tähän kesään saakka jokaisessa kaiuttimessa ihan perus kuparikaiutinkaapelia ja ajattelin juurikin kaiutinkaapelin

Viime kesänä äitille hankittiin Sonos Beam soundbar television äänen parantamiseksi. Tuolloin käytännössä tutustuin ensimmäistä kertaa soundbareihin joiden tutustumisen olin jättänyt ihan väliin. En tiennyt niistä käytännössä mitään, mitä oli tarjolla, minkä hintaisia ne olivat tai miltä ne kuulostavat. Itselläni kun oli kokemusta vain oikeasta hifijärjestelmä, kuulokkeista sekä bluetooth kaiuttimista mihin varmaan aluksi soundbarin mielsin. Kuitenkin hyvin