Monet uuden vuoden lupaajat ovat jo luovuttaneet

24.01.2024 - 12:20

Viime viikon lauantaina tuli käytyä ensimmäistä kertaa ikinä Helsingin Mayors Gym:llä mistä tuli kirjoitettua Mayors Gym kokemuksia. Se että mainitsin että en ole varma tulenko Mayorssilla enään käymään niin ei johdu itse salista vaan enemminkin siitä miten sinne pääsen. Lauantaina menin metrolla kun tulin siihen tulokseen että en nyt ala tutkimaan mihin sitä autoa saisi. Siellä lähellä on parkkihalli mutta en kyllä ala maksamaan parkista kun menen kuntosalille. Sitten siellä on ilmeisesti jotain parkkipaikkoja jossain mutta alue on niin outoa minulle että siihen oikeasti pitäisi käyttää aikaa ja tutkia asiaa.

Itselleni vain tuo että menin metrolla tuntui helpoimmalle ratkaisulle mutta se vie todella paljon aikaa. Minulle on paljon helpompi mennä autolla esimerkiksi Pitäjänmäen PTVGYM:lle. Lähisaleista nyt puhumattakaan. Varsinkin tälläiselle ihmiselle kuin minulle kuka ei ole oikein tottunut kulkemaan julkisilla ja käyttämään niin paljoa aikaa kuntosalille menemiseen. Olenhan nyt kyllä Vantaan Loaded:lla sekä Roihupellon PTVGYM:llä käynyt mihin menee aikaa mutta nekin reissut on hoitunut autolla. Noissakin reissuissa on mennyt ajallisesti sitten jopa vähemmän aikaa sillä ajan Vantaan Loaded:lle ja Roihupellon PTVGYM:lle autolla nopeammin kuin menen julkisilla Mayors Gym:lle.

Niin paljon aikaa menee nykyään vain enemmän kun metro tuli. Ennen pääsin tuosta bussipysäkiltä 22 minuutissa Kamppiin kun nykyään kyseiseltä bussipysäkiltä pitää mennä aluksi Isoon Omenalle, siitä ne pitkät rullaportaat alas, sitten metrolla minne nyt menenkin ja lopuksi vielä ne liukuportaat ylös. Se missä esimerkiksi Ruoholahteen olisi päässyt alle 20 minuutissa niin nyt tuohon reissuun menee yli puolituntia.

Aloin huomaamaan sitä jo viime viikolla niin lähiketjusalilla kuin loppuviikosta PTVGYM:llä. Kuntosalit alkoivat olemaan hiljaisempi kuin edellisellä viikolla. Se ei kuitenkaan yllätä sillä viime viikolla oli jo kolmas viikko tämän vuoden alusta ja tämä viikko on neljäs. Tämä on ihan normaalia eikä vuosien ja vuosien kokemukset osoita edelleenkään olevan väärässä. Mitä lähemmäksi helmikuu tulee niin sitä vähemmän treenajia on kuntosaleilla. Olen kuitenkin tässä nyt käynyt useammalla kuntosalilla ja huomannut saman asian niin se ei ole edes kuntosali kohtainen vaan yleinen asia.

Se oli hyvä huomata viime viikon loppupuolella että PTVGYM:llä teinien määrä oli radikaalisti laskenut. Siis oikeasti se määrä mitä siinä parilla ensimmäisellä viikolla joutui sitä vittu sanan määrää kuuntelemaan niin alkoi jo hieman häiritsemään vaikka siihen on tottunut. Senkin olen huomannut että juuri PTVGYM:llä käy ne teinit jotka huutavat vittua joka toisena sanana mutta toisilla kuntosaleilla teinit vain yleisesti huutaa. En tiedä miksi kuntosalilla pitää huutaa että miksi siellä ei voi puhua niin kuin normaalisti? Minua ei kiinnosta kuulla teinien ryyppäämisestä, kuka on valehdellu ja kenelle sekä kuka on nyt pettänyt ketäkin. Ei vain kiinnosta kuulla sitä teinidraamaa.

Eikö tässä vuosien saatossa jo pitäisi tiedostaa se että jos tekee uuden vuoden lupauksen niin ei siellä kuntosalilla nyt ainakaan kannata alkaa käymään? Se nyt on tullut tässä jo kymmenen vuoden kuluessa huomattua mutta ilmeisesti kaikki vaan luulevat olevansa etteivät he ovat niitä luovuttajia? Mitä sitten tekee lupaajasta luovuttajan onkin se kysymys? Eikö vain jaksa treenata? Tulee hiki? Huomaa että tulokset vaativat työtä? Ei tiedä mitä siellä tehdä? Ei ole tavoitetta? Mennään vain kun toinen menee? Se kaveri ei sitten tulekaan? Kerta jää käymättä niin sitten sinne ei mennä enää kun huomataan että löhööminen sohvalla on mukavampaa? On mukavampi olla tekemättä mitään?

Kuntosalille mentäessä on kyllä oltava jokin suunnitelma tai ohjelma. Jos kuntosalille vain menee että nyt haluan kuntoon niin ei se niin vaan kyllä toimi. Ellei itse keksi suunnitelmaa tai tiedä oikein mitä tehdä niin sitten kyllä kannattaa hankkia jokin valmis ohjelma tai palkata pt avuksi. Nykyään internetissä on niin paljon valmentajia ja erilaisia ohjelmia saatavilla että niiden avulla olisi paljon helpompi aloittaa kuntosaliharjoittelu. Ei silloin kun itse aloitin niin ollut mitään tuollaisia tai edes hyvä kun mitään tietoa oli saatavillakaan. Itse aloitin niillä asioilla joita olin tottunut tekemään jääkiekon kautta tai muuten vain satuin tietämään jotain.

Kuntosalin aloittaminen ilman tietoa tai apua on hyvinkin hankalaa sillä kuntosalilla voi tehdä niin paljon erilaisia asioita. Siellä on yleensä vain sormi suussa että mitä sitä tekisi kun nykyään salilla kun salilla on niin paljon erilaisia välineitä ja laitteita joilla voi treenata.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.