Mihin juoksukunto on seitsemässä viikossa?

05.07.2024 - 17:19

Tänään sunnuntaina tulee seitsemän viikkoa siitä kun kävin juoksemassa ensimmäisen pidemmän juoksulenkkini aikoihin ja yhdeksän viikkoa kun ajoin "juoksemaan". Yhdeksän viikkoa sitten sain mielijohteesta sellaisen ajatuksen että mitä jos vaihtaisin päiväkävelyt sykealue 2 "juoksuihin"? Käytännössä tämä siis tarkoitti todella kevyen hölkän ja kävelyn yhdistämistä sillä tiesin että minun on hyvin vaikea pysyä sykealue 2:lla. Tiesin tämän jo etukäteen kun olen joskus kauan sitten vuosia sitten kokeillut tätä sekä sillä Youtube videolla mistä kyseisen idean sain päähäni tämä asia tuli esille.

Yhdeksän viikkoa sitten kun aloitin sykealue 2 juoksu treenit niin hölkän ja kävelyn suhteet olivat jotain 55% / 45% tai 60% / 40% hölkän eduksi. En ole noita prosentteja laskenut mutta ajallisesti noin 25 minuutin sykealue 2 treenissä noin 15 minuuttia hölkkäsin ja noin 10 minuuttia kävelin. Täytyy myös sanoa se että ensimmäisien viikkojen sykealue 2 treenit olivat myöskin opettelua sykealue 2 treeneihin. Huomasin myöhemmin nimittäin sen että sillä on todellakin merkitystä miten treenin suorittaa vaikka myöskin kunnon kohentuessa sykealue 2 treenit ovat helpompi suorittaa.

Kun pari viikkoa oli kulunut siitä kun olin aloittanut sykealue 2 treenit niin olin käytännössä tehnyt lähes identtisiä sykealue 2 treenejä. Niimpä halusin jotain hieman muutosta tuohon sillä käytännössä saman treenin tekeminen ei pidemmässä juoksussa kehitä kuntoa. Tietenkin näin alkuun se auttoi nostamaan kuntoa sillä en ollut juossut aikoihin mutta pidemmän päälle jotain muutoksia oli tehtävä. Tiesin jo etukäteen että minun olisi pitänyt juosta hieman pidempiä sykealue 2 juoksu treenejä. Juoksin yleisesti "vain" 25 minuutin sykealue 2 treenejä kun ilmeisesti joku suositus on 45 minuuttia.

10km juoksu

Viikon päästä siitä kun olin aloittanut sykealue 2 juoksu treenit niin kävin tekemässä noin 5km sykealue 2 "juoksu" treenin. 5km sykealue 2 "juoksu" treeniin meni aikaa noin 48 minuuttia joista juoksin ja kävelin lähes puolet. Tämä oli hyvä treeni siinä mielessä että huomasin tarvitsevani pidempiä sykealue 2 treenejä enemmän sekä tämä treeni erosi muihin sykealue 2 treeneihin huomattavasti. Tämä oli lopulta alku ja motivaatio myöskin sille että viikon päästä tästä aloitin 10km sykealue 2 juoksu treenit mistä pääsenkin itse aiheeseen.

Seitsemän viikkoa sitten juoksin Vammalassa noin 9.5km johon meni aikaa noin 1 tunti 25 minuuttia keskivauhdin ollessa 8.58 minuuttia. Tämä oli ensimmäinen noin kymmenen kilometrin juoksu vuosiin ja samalla päätin vaihtaa sykealue 2:sen sykealue 3:seen ihan vain sen takia ettei juoksu lenkkiin menisi ihan niin tolkuttomasti aikaa. Viikkoa aikaisemmin juostu noin 5km sykealue 2 juoksu treeni oli tässä apuna sillä jos minulla meni noin 5km lenkkiin aikaan lähes 50 minuuttia niin puolet pidempään 10km matkaan minulla olisi mennyt yli 2 tuntia.

Tuo seitsemän viikon takainen 10km sykealue 3 treeni oli siis myös ensimmäinen sykealue 3 treeni minkä jälkeen seuraavissa sykealue 3 treeneissä olen tehnyt asioita hieman eri tavalla. Tuossa ensimmäisessä sykealue 3 treenissä nimittäin laskin vauhtia ajoittain todella paljon että todellakin pysyin tuossa sykealue 3:ssa. Kyseisellä reitillä kun oli vielä paljon mäkiä niin jouduin menemään kaikki mäet todella hiljaa pysyäkseni sykealue 3:lla. Tuon ensimmäisen sykealue 3 juoksu treenin jälkeen seuraavassa treenissä päätinkin että nousu sykealueelle 4 mäki kohdissa ei haittaa sillä saan tasattua sykkeen kuitenkin hyvin nopeasti mäen jälkeen. Myöskään puolen toista tunnin treenissä muutama minuutti sykealueella 4 ei haittaa yhtään mitään.

Sykealueet

Seitsemän viikon aikana olen käynyt kuusi kertaa juoksemassa noin kymmenen kilometriä tai enemmän. Yksi viikonloppu jäi välistä kun minulla oli torstaina takareisi / pohje hieronta ja maanantain oli vuorossa etureidet. Ajattelin että parempi nyt hieman säästellä jalkoja ja siinä muutenkin oli pohjalla kovat jalkatreenit kuntosalilla niin lepo teki vain oikeasti hyvää. Täytyy kyllä sanoa että seuraavana viikonloppuna tuosta niin meinasin jättää pidemmän juoksu lenkin väliin kun huomasin levon tehneen vain hyvää. Onneksi lopulta lähdin juoksemaan ja teinkin todella hyvän 11km sykealue 3 juoksu treenin.

Nyt seitsemän viikkoa tuosta ensimmäisestä noin kymmenen kilometrin sykealue 3 juoksu treenistä niin olin jälleen Vammalassa ja kävin tekemässä lähes saman juoksu treenin. Tällä kertaa kuitenkin halusin juosta kymmenen kilometriä kun seitsemän viikkoa sitten huomasin kyseisen lenkin olevan hieman vajaa. Tiesin kyllä tuolloin että jos en tekisi pientä koukkausta niin en saisi kymmentä kilometriä täyteen sillä olen kyllä aikoinaan juossut samaa reittiä eli reitit ja paikat ovat kyllä tutut.

Seitsemän viikkoa sitten juoksin 9.45km 1t 25min aikaan kun nyt juoksin 10.37km 1t 23min aikaan. Juoksin siis tällä kertaa noin kilometrin enemmän ja aikaa kului pari minuuttia vähemmän. Viimeksi keskivauhti oli 8.58min / km kun tällä kertaa se oli 8.01min / km. Ensimmäisellä kerralla keskisyke oli 138 ja maksimi syke 152 kun nyt sykkeet olivat 147 sekä 167. Nämä syke erot johtuvat pääsääntöisesti siitä että ensimmäisellä kerralla juoksin tarkoituksen mukaisesti hiljempaa ja tällä jälkimmäisellä kerralla en hidastellut niin paljoa ylämäissä. Myöskin tällä kertaa lenkin loppuosassa juoksin lopun hieman lujempaa sykealue 4:lla kun halusin juosta siihen noin 8min / km aikaan lenkin loppuun saakka.

Tänään tuli käytyä juoksemassa 9.4km ja tämä oli nyt viides sunnuntaina kun kävin juoksemassa pidemmän noin kymmenen kilometrin lenkin. Tänä aamuna mietin kyllä hetken aikaa ennen kuin lähdin juoksemaan että lähdenkö edes juoksemaan? Olin kyllä suunnitellut lähteväni juoksemaan niin kuin olin neljänä edellisenä sunnuntainakin käynyt mutta tällä kertaa tunsin kropassa ja varsinkin jaloissa että onko ne oikeasti juoksu kunnossa? Hyvin nopeasti sitten päätin lopulta pidättäytyä alkuperäisesssä suunnitelmassa lähteä juoksemaan.

Viime viikon sunnuntaina kävin tekemässä ensimmäisen pitkän "juoksulenkin" vuosiin kun juoksin noin 9.5km. Kyseinen juoksu oli minulle myöskin ensimmäinen sykealue 3 treeni kun nyt olen viimeisen neljän viikon aikana olen aktiivisesti tehnyt sykealue 2 treenejä. Tosin tuon viime viikon sunnuntain 9.5km "juoksulenkin" jälkeen tunsin kyllä että en ollut juossut aikoihin. Huomasin tämän niin kuntosalilla kuin myöskin lenkeillä joita tein ja siksi muutinkin muutaman sykealue 2 treenin ihan kävelyksi.

Viime viikon sunnuntaina suunnittelin juoksevani hieman pidemmän lenkin mitä olen nyt "juossut" muutaman viikon. Olin käynyt nyt "juoksemassa" kolmisen viikkoa sykealue 2 treenejä jotka olivat yleisesti noin 2.7km tai 3.5km sekä kerran kävin "juoksemassa" pidemmän 5km. Tuo 5km lenkki oli pitkästä aikaa ensimäinen 5km lenkki aikoihin ja samalla pisin lenkki mitä nyt olen edes juossut vuosiin. Jos olen edes käynyt juoksemassa niin tuo 5km on ollut pisin matka sitten ties koska ja jos nyt oikein muistan niin joskus kauan aikaa sitten kävin juoksemassa satunnaisen 10km lenkin.

Nyt on mennyt kolme viikkoa siitä kun kävin juoksemassa sunnuntai-iltana 2.7km lenkin minkä jälkeen aloitin heti maanantaina sykealue 2 "juoksu" treenit. Kaikki tämä lähti liikeelle ihan extemporeen sillä tuona sunnuntaina minun oli tarkoitus käydä normaalilla kävelylenkillä päivällä mutta en vain ehtinyt. Sitten illalla päätin että nyt on vain parempi käydä tekemässä se normaali kävelylenkki ettei nyt koko päivää tule oltua sisällä. Kuitenkin siinä jostain syystä sainkin päähän piston että mitä jos menisinkin juoksemaan?

Hankin tuossa puolitoista viikkoa sitten Garmin HRM-Pro Plus sykevyön todella exemporeen Laatukorusta. En edes muista mistä sain idean edes alkaa katsomaan videoita Garmin HRM-Pro Plus sykevyöstä mutta parin videon jälkeen kävin Googlessa katsomassa mistä se kannattaisi ostaa? Idea sykevyöstä on kuitenkin lähtenyt liikkeelle noista minun aloittamista sykealuea 2 treeneistä ja siitä että Garmin Venu 2 rannemittaus ei ole ihan niin tarkka. Kuitenkin kun treeni perustuu sykkeeseen niin on paljon parempi saada tarkempaa tietoa kuin sinnepäin olevaa tietoa?

Olen tämän tekstin jo käytännössä kirjoittanut kun kirjoitin Garmin Venu 2 kokemuksia puolen vuoden käytön jälkeen. Minulla on ollut Garmin Venu 2 taas aktiivisessa käytössä parisen viikkoa aina siitä lähtien kun aloin miettimään uuden gps- / älykellon hankkmista. Kaikki tuo lähti liikkeelle siitä kun huomasin Hulluilla Päivillä olevan Apple Watch Ultra tarjouksessa. Tuostakin olen kirjoittanut pari kirjoitusta jo mutta tuolloin myös aktivoiduin käyttämään taas kerran Garmin Venu 2:sta aktiivisesti päivittäin.