Lisäravinteet hyötyä vai rahan haaskausta? Omat kokemukseni eri lisäravinteista

10.12.2023 - 00:50

Sain tuossa hyvä aiheen kirjoitukseen mutta kun otin Macbook Airiä esille niin enhän sitten muistanut mistä piti alkaa kirjoittamaan. Nyt kuitenkin kun olin menossa sohvalle Macbook Airin kanssa niin muistin lopulta asian mistä ajattelin "taas" kirjoittaa. Olen tästä asiasta enemmän tai vähemmän kirjoittanut vuosien saatossa mutta asia tuli taas esille jossain podcastissa mitä tuossa kuuntelin vähän aikaa sitten.

Lisäravinteet. Sanansa mukaisesti lisäravinteet mutta ainakin mitä kuulee nuorison puheita kuntosalilla ja mitä katsoo joidenkin ihmisten sosiaalista mediaa niin ei hirveästi kuulosta ravintolisälle vaan varsinaiselle ravinnolle. Itse olin aikoinaan mielestäni siinä mielessä hyvässä ajassa aloittamassa treenaamista että lisäravinteet eivät olleet sellaisessa markkina-asemassa kuin mitä nykyään ne ovat. Nykyään tarjontaa on laidasta laitaan ja lisäravinteita saa lähes jokaisesta kaupasta.

Näin ei tosiaan ollut silloin kun itse aloitin kuntosalilla käymään vaan oikeasti lisäravinteita ei hirveästi ollut edes tarjolla tai niistä oikeasti piti olla tietoinen sekä ne myös maksoivat paljon enemmän. Ihan alkuun en edes käyttänyt mitään lisäravinteita vaan perus vedellä tuli mentyä. Ensimmäinen lisäravinteeni oli ihan palautusjuoma mikä piti sisällään proteiinia sekä hiilaria. Jossain vaiheessa mukaan tuli sitten välipalaksi proteiinipatukka vähäksi aikaa mutta sekin sitten jäi joksikin aikaa.

En muista missä vaiheessa preworkoutit tulivat kokeiluun ensimmäisiä kertoja mutta noihin aikoihin käytin preworkouttia vaan aina silloin tällöin. En edes oikein huomannut tuolloin mitään eroa treenin aikana että olisin jotain preworkoutti ottanut. Jossain vaiheessa mukaan tulivat sitten aminot treenijuomaksi ja sille tielle olen jäänyt. Tässä vaiheessa minulla oli kuitenkin kuntosalia takana jo useampia vuosia ettei olisi ollut vähintään viisi tai kuusi vuotta?

Jossain vaiheessa myöhemmin otin käyttöön sitten vitamiinit ja muut mineraalit ja pillerit kuten omage 3. En tiedä miksi kartoin vitamiineja, mineraaleja sekä omega 3:sta niin pitkään kun niitä kartoin? Tämä oli näistä kaikista ihmeellisin asia minkä tein ja en tosiaan tiedä miksi? Aloitin vitamiineista ja mineraaleista ihan omega 3:lla, d-vitamiinilla ja c-vitamiinilla. Tuon jälkeen olenkin sitten testannut ja ottanut omaan arkikäyttöön mm. msm, rautaa, magneesiumia ja sinkkiä.

Olen tässä vuosien varrella sen jälkeen kun aloitin käyttämään pre-work:tia ja aminoita niin pitämään niistä taukoja. Varsinkin kun kuulee niin nuorilta kuin vanhemmilta treenaajilta kuinka pre-workout annokset ovat vain kasvaneet ja kasvaneet niin ei voi kun vain ihmetellä. Kyllä sitä itsekkin välillä olen tehnyt pari tupla espressoa minkä lisäksi ottanut pre-workoutin. Kyllähän se joskus tuntui mutta kyllä se myöskin nopeasti ei tuntunut oikein enää missään. 

Mitä enemmän ja suurempia annoksia pre-workouttia ottaa niin sitä vähemmän se alkaa vaikuttamaan. Tämän johdosta annoksia pitää vain lisätä ja lisätä minkä jälkeen mikään ei tunnu enää vaikuttavan. Onkin vain parempi ettei totuta itseään käyttämään pre-workouttia jolloin jo pienemmän annoksen vaikutuksen huomaa. Kyllä pre-workoutin vaikutuksen huomaa riippuen siitä mitä se sisältää mutta onko se ihan tarpeellista? Ei.

  • Proteiinilisä tai palautusjuoma kyllä
  • Aminohapot treenijuomata kyllä mutta ei pakollista sillä vedelläkin pärjää
  • Preworkout ei todellakaan pakollista
  • Vitamiinit ehdottomasti, multivitamiini hyvä lähestyminen

Mielestäni siis ainoat hintansa arvoiset lisäravinteet varsinkin aloittelijoille eikä alle jotain viisi vuotta treenanneille ovat siis proteiini / palautusjuoma sekä vitamiinit joista vähintään multivitamiini. Mielestäni seuraava on aminohapot treenijuomaksi mutta muut on aikalailla rahan tuhlausta. Itse olen pystynyt treenaamaan ihan hyvin ja samoilla painoilla käytin tai en käytä pre-workout ennen treeniä. Nauraskelen vain niille kirjoituksille kun jotkut kirjoittavat paremmasta "pumpista" treenin aikana kun on ottanut pre-workouttia ennen treeniä. No toisaalta jos on ottanut jotain parempaa niin kyllä ehkä silloin hieman mutta joo.

Pääsääntöisesti lisäravinteet ovat rahastusta mistä kannattaa ottaa tietoja ennen ostoksia. Yleensä mutta ei läheskään aina kalliimpi hinta tarkoittaa parempaa laatua mutta tämä ei ole kuitenkaan sääntö mitä kannattaa ihan silmät kiinni uskoa. Omat suositukseni on tarkkailla tarjouksia ja tehdä kokeiluja. Kokeilu mahdollisimman montaa eri valmistajaa ja eri tuotetta jotta tiedät mikä sopii sinulle tai ei sovi sinulle. Älä usko kaikkia kirjoituksia tai videoita sillä suurin osa mainostaa omia tuotteitaan tai sen tuotteita joilta hän saa rahaa kun sinä teet ostoksia. Siksi nämä sosiaalisen median jutut ovatkin huonoja sillä ne ovat vain markkinointia että mainostaja saa hieman itse rahaa niistä tuotteista joita sinä ostat.

Ihmettelin eilen Fitnesstukulta tullutta tekstiviesti mainosta ja täytyy kyllä sanoa että kyseisillä tarjouksilla Fitnesstukku ei saa minua takaisin asiakkaaksi. Osta 700€ niin saat 300g kreatiinin kaupan päälle. Kreattinin hinta on siinä 20€ pintaan eli alennus on noin 3% tuohon 700€. Oikeasti kuka ostaa noin paljon lisäravinteita kerralla? Itselläni on mennyt joskus ihan maksimissaan joku 400€ mutta silloinkin ostin lähes kaiken kerralla mitä vuodeksi tarvitsin. Tuossa 400€ oli muutenkin kaiken maailman tarjoukset jo laskettuna eli normaaleilla hinnoilla kyllä 700€ olisi mahdollista.

Jatketaan hieman vielä lisäravinteista ja vitamiineista joista tuossa eilen hieman kirjoittelin "Lisäravinteet hyötyä vai rahan haaskausta? Omat kokemukseni eri lisäravinteista". Aloitetaan vaihteeksi aminohapoista. Itse olen käyttänyt aminohappoja treenijuomana jo vuosia ja eritoten dieetillä olen huomannut niiden vaikutuksen. Normaalisti aminohapot kyllä hieman tuntuvat sille että makeuttaisin vain veden paremman makuiseksi. Kuitenkin olen nyt tottunut aminohappoja juomaan treenin aikana mutta mitään sen kummallisempaa vaikutusta en kyllä osaa sanoa. Dieetillä kun normaalisti muutenkin syö vähän niin kyllä silloin huomaan että aminohapot auttavat jaksamaan treenin aikana hieman paremmin.

Viime viikon loppuna oli NFE aka bikini fitness SM-kisat lahdessa minkä vuoksi muutamilla lisäravinne verkkokaupoilla oli alennukset. En ollut oikein rekisteröinyt itselleni tietoa tuosta että NFE oli nyt viime viikonloppuna mutta varmaan siksi en koska sinne ei ollut tarkoitus mennä. Viime vuonna vai oliko se sitä edellisenä vuotena siellä tuli taas käytyä mutta joo minun kohdallani NFE on jo nähty. Viimeksi menin vain kun kaveri halusi mennä niin lähdin mukaan.

Piti tänne jo kirjoittaa ajat sitten että tein Fitnesstukusta vielä tilauksen black weekin jälkeen "cyber weekillä". En ole ikinä cyber mondaysta tilannut mitään kun ihan aikojen alussa jo huomasin että cyber monday tarjoukset ovat ihan huuhaata. Yleensä jos black fridayssa oli tarjouksessa jokin tuote esim 25% niin cyber monday tarjous oli samasta tuotteesta -20% niin kuin näin tänäkin vuonna. Muutenkin cyber mondayssa tarjouksessa olevia tuotteita on paljon

Päätin tilata tuossa muutamia viikkoja sitten Fitnesstukusta vitamiineja / pillereitä kun siellä oli tarjous osta 3 maksa 2 kun pilleri varastoni alkoivat huveta ja black fridayhin oli vielä kuukauden verran aikaa. Olin silloin jo siinä uskossa että Fitnesstukkuun ei välttämättä tule niin hyviä tarjouksia kun siellä joskus on ollut sillä heidän trendinsä on ollut laskeva. Aikoinaan kun black friday rantautui Suomeen niin Fitnesstukussa oli heti mukana 30% - 50%

Kirjoittelin tuossa kuukausi takaperin kuinka Off the Hook preworkout on laittanut vatsani sekaisin ennen treeniä ja varsinkin ennen viikonlopun treenejä. Sinällään asia on ollut mielenkiintoinen ja ihmeellinen sillä Off The Hook preworkout on laittanut usein sivuvaikutuksena vatsani sekaisin ennen lauantaina treenejä sekä Vammalassa olessani. Mikä asia on ollut eri viikonloppuisin sekä Vammalassa ollessani, että vatsa on mennyt sekaisin Off The Hook