Ketjukyykky kymmenen toistoa ensimmäistä kertaa ikinä

27.08.2023 - 10:38

Eilen lauantaina tein kymmenen toistoa ensimmäistä kertaa ikinä kyykssä ketjuja käyttämällä. Tähän en olisi uskonut ennen treeniä sillä perjantain maastaveto treeniä meni heikommin kuin kuvittelin minkä lisäksi tuntui sille että kroppa ei oikein "kestä" eli jaksa. En myöskään oikeasti uskonut saavani kymmentä toistoa kun aloin tekemään sarjaa mutta olin päättänyt tehdä kymmenen toistoa niin sitten päätin yrittää loppuun saakka. Tämä myös oli oikeasti loppuun saakka tehty kymmenen toistoa sillä jo tangon saaminen räkkiin ei ollut ihan niin helppoa ja kun lopulta pääsin tangon alta pois niin minua heikotti.

Näin jälkikäteen on hyvä todeta että onneksi lopulta päädyin käydä tekemässä selkätreenin perjantaina Vantaan Loaded:lla ja lauantain kyykky- & jalkatreenin PTVGYM:llä. Tämä oli kyllä ihan alkuperäinen suunnitelma kun edellisen viikon lauantaina kävin tekemässä kyykky- & jalkatreenin Vantaan Loaded:lla niin suunnittelin sitten seuraavalla viikolla eli tällä viikolla käyväni tekemässä selkätreenin perjantaina.Jossain vaiheessa vaan aloin miettimään että ehkä käynkin tekemässä perjantaina selkätreenin PTVGYM:llä ja lauantaina sitten taas jalkatreenin Vantaan Loaded:lla. Minulla oli se ajatus että olisin tehnyt lohko maastavetoa PTVGYM:llä mitä Vantaan Loaded:lla ei voi tehdä ja sitten vastaavasti olisin päässyt tekemään kyykyn lisäksi parempia jalkalaitteita mitä Pitäjänmäen PTVGYM:llä on ja varsinkin vyökyykkyä Vantaan Loaded:lle

Minulla oli kuitenkin Vantaan Loaded:lla kaksi kertaa enää jäljellä kymmenen kerran kortti joilla halusin kuitenkin käydä vielä tekemässä yhden jalkatreenin ja yhden selkätreenin. Tämän takia sitten vaihdoin tuon suunnitelman että tekisin molemmilla kerroilla jalkatreenit Vantaan Loaded:lla. Tämä suunnitelman pitäminen niin sanostusti alkuperäisessä oli loppujenlopuksi varmaan parempi ratkaisu vaikka toisaalta minua harmitti se että kyllä niitä parempia jalkalaitteita olisi ollut kiva käydä tekemässä.

Perjantaina kävin sitten tekemässä selkätreenin Vantaan Loaded:lla maastavedon kera mutta täytyy kyllä sanoa että maastavedon osalta treeni oli pettymys. Kuitenkin kun pääsin tekemään maastavedon jälkeen Arsenal Strength selkälaitteita niin tuo ei haitannut sillä sain tehtyä lopulta todella hyvän selkätreenin. Minulla myös saattoi olla taas liian kovat odotukset maastavedon osalta vaikka juuri maanantain olin saanut elämäni ensimmäisen kerran 280kg kaksi toistoa. Perjantaina kroppa ei vain oikein toiminut ja kestänyt yli 220kg painoja.

Tämä laittoi minut mietityttämään heti maastavedon jälkeen että mites huominen kyykky? No heti treenin loppuun Vantaan Loaded:lla niin siinä kun tein normaaleita loppu venyttelyitä, liikkuvuusharjoitteita sekä vatsoja niin ihan ensimmäisenä rullasin alaselkää sekä jalkoja. Tämän jälkeen seuraavana aamuna käytin hierontapyssyä millä ammuin samoja kohtia eli alaselkää sekä jalkoja missä tuntui että kroppa ei oikein toiminut maastavetoa tehdessä. Vielä hieman ennen PTVGYM:lle lähtöä niin käytin hierontapyssyä hieman lisää.

Treenin alkuun tein normaalit venyttelyt ja liikkuvuusharjoittelut ennen ensimmäistä kyykky. Kuten aina niin tälläkin kertaa ensimmäisen kerran alasmeno kyykyssä oli se vaikein mutta enemmän yritin keskittyä tuntemaan toimiiko kroppa. Siinä jossain vaiheessa 60kg ja 100kg kyykyn lämmittelyissä tuntui hieman että ehkä kroppa ei toimi kuten se ei toiminut edellisenä päivänä maastavedossa. Kuitenkin kun sain enemmän toistoja alle ja siirryin isompiin painoihin niin 180kg plus ketjut lähtien tuntui tulevan ihan normaalisti.

Olin etukäteen miettinyt tekeväni kyykyssä 160kg plus ketjut kymmenen toistoa. En ole aikoihin edes kyykännyt 160kg plus ketjut painoilla. Silloin kun aloittelin ketjukyykkyä niin 160kg plus painoija tuli käytettyä enemmän tai ne olivat ne viimeiset ja raskaimmat painot minulle. Nykyään 160kg plus ketjut painoja kuten oikeastaan normaalia 160kg painoja tulee käytettyä harvemmin. Normaalisti menen 140kg painoista suoraan 180kg painoihin oli sitten kyseessä normaali kyykky tai ketjukyykky.

Aluksi kuitenkin tein treeniä normaaliin tapaan kahden toiston sarjoilla aina 200kg plus ketjut painoihin saakka. Oikeasti alkuperäinen suunnitelma oli kyllä mennä 180kg plus ketjut jälkeen suoraan 160kg plus ketjut mutta näin en sitten enää missään vaiheessa mennyt ja miettinyt vaan tuo 200kg plus ketjut tuli aikalailla automaattisesti laitettua. Kuitenkin tuo 200kg plus ketjut tuntui tulleen "helposti" niin se laittoi minut miettimään. Mietin siinä erilaisia ratkaisuja hetken aikaa kunnes päätin tehdä 160kg plus ketjut kymmenen toistoa minkä olin etukäteen miettinyt tekeväni.

Vaikka 200kg plus ketjut kaksi toistoa tuli helpon oloisesti niin täytyy kyllä sanoa että en uskonut saavani 160kg plus ketjut painoilla kymmentä toistoa. Myöskin ensimmäisen pari toistoa 160kg plus ketjut tuntui tulleen raskaasti. Se voi myös olla henkistä sillä mielestäni näin on tuntunut aina näissä kesällä tehdyissä pidemmissä sarjoissa että isommilla painoilla tehdyt kakkoset on kevyempiä kuin vähän pienemmillä painoilla tehtyjen pidempien sarjojen ensimmäiset toistot. Kuitenkin lopulta sain vain tehtyä toistoja toistojen perään ja huomasin kymmenen toiston olevan mahdollista.

Lopulta sen kymmenen toistoa taistelin vaikka jokaisen toisen jälkeen alkoi painamaan enemmän ja enemmän. Minun piti loppua kohden alkaa pitämään hieman pidempiä taukoja toistojen välissä mutta samalla tiesin että jos pidän liian pitkiä niin silloin tekeminen tulee raskaammaksi eli minun piti vain väkisin tehdä toistot suhteellisen nopealla temmolla vaikka väkisin. Lopulta kun sain kymmenent toiston tehtyä niin olin todella väsynyt mutta siitä huolimatta minun piti olla tarkka että sain laitettua tangon räkkiin turvallisesti vaikka olin ihan poikki. Kun tunsin että tanko oli räkissä turvallisesti niin tämän jälkeen etsin vain penkkiä takani mihin istua että pääsin lepäämään.

Lopulta kun olin saanut GoPro:n kuvauksen pysäytettyä ja kengät pois jaloista niin suuntasin vapaana olevaa maastavetoalustaa mihin menin makoilemaan minuuteiksi. Tämän jälkeen nousin pystyyn ja menin vielä samalla penkille istumaan missä aloin hengähtämisen. Siinä sitten useampien minuuttien jälkeen aloin pikkuhiljaa ilman mitään kiirettä laittamaan omia tavaroita salikassiin ja siivoamaan painoja tangosta. Päätin lopulta sitten puolentoista tunnin kyykyn riittävän ilman yhtään mitään muuta niimpä lähdin PTVGYM:ltä kotiin sen jälkeen.  Kesän treenit olivat jo sen opettanut että tuollaisen rankan kyykky sarjan jälkeen ei oikein kannata mitään tehdä tai jos tekee niin loput liikkee pitää ottaa todella rauhallisesti. Niimpä päätin että antaa olla että kyllä tuo pelkkä kyykky riittää.

Onko ylipaino ylivoimaa? Siinä vasta kysymys ja oikea vastaus on oikeasti vaikea. Mietin kuitenkin suhteellisen usein sitä että miten jaksan treenata sen miten jaksan treenata? Olenko vain tottunut siihen että treenaan usein vai enkö oikeasti sitten treenaa? Aikoinaan kävin juoksemassa aamuisin yhdestä kerrasta viiteen kertaan aktiivisesti minkä lisäksi kävin kuntosalilla neljästä kerrasta kuuteen kertaan. Vuosien varrella olen käynyt kuntosalilla eri tavalla mitä nykyään käyn ja en muista tarkalleen milloin ja miten treenasin kun kävin aktiivisesti juoksemassa. Yhdessä vaiheessa kävin jopa aamuisin ja iltaisin treenaamassa kuntosalilla eli tupla treenaamassa.

No niin eilen sitten mukavasti takatalvi yllätti mutta itselleni se ei tullut niin yllätyksenä kun olin sentään säätietoja katsonut. Se minulle tuli yllätyksenä että sitä lunta sitten oikeasti tuli ja niinkin paljon. Olin kuitenkin itse jo vaihtanut kesärenkaat alle parisen viikkoa sitten. Kun perjantaina lähdin PTVGYM:lle niin juuri silloin seitsemän tienoilla lunta alkoi höytyilemään niin kuin säätiedoista näki. Lunta kuitenkin vain höntyili hyvin vähän niin itse ajattelin että ei sitä nyt sinä aikana niin paljoa tulisi mitä sitä lopulta tuli. 

Keskiviikkona oli viikon ensimminen jalkatreeni ja täytyy sanoa että en odottanut kyykyltä sen pahemmin yhtään mitään. Olinhan juuri lauantaina kyykännyt 230kg kaksi toistoa ja 240kg yhden toiston. Kuitenkin kun katsoo viime viikkoa muutenkin niin keskiviikon ensimmäinen kyykky treeni meni heikosti kun sain kaksi kertaa yhden toiston 200kg. Viikon toinen kyykky treeni lauantailta menikin sitten todella hyvin. Tämän pohjalta en sitten tiennyt oikein mitä odottaa mutta olenkin päättänyt että nyt keskityn viemään kyykyn mielummin hyvin alas kuin lähteä hakemaan yli 200kg painoja.

Mennään ajassa taakse päinä vuoteen 2013 jolloin menin juoksemaan ensimmäisen puolimaratonin. Tuohon aikaan juoksin todella paljon ja varsinkin aamuisin sillä kävin yleensä aamulla juoksemassa ja illalla kuntosalilla. Olin jo muutaman vuoden käynyt tosiaan aamulla ennen töihin menoa tai ennen toimistolle menemistä käynyt juoksemassa noin kymmen kilometrin lenkin kolmesta viiteen kertaan viikkoon. Tämän lisäksi menin sitten illalla kuntosalille tekemään ihan normaalisti voimaharjoittelua mikä ei silloin eronnut kyllä yhtään siihen nähden mitä nykyään teen.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa eilen tämän viikon penkki treeneistä ja siitä kuinka suosittelen tekemään erilaisia treenejä. Kuitenkin nyt päätin kirjoittaa eilisestä kyykky treenistä ja siitä kuinka tämän viikon ensimmäinen kyykky treeni keskiviikkona ja jälkimmäinen nyt eilen lauantaina erosivat toisistaan. Niin kyllä erosivat myöskin tämän viikon penkki treenit mutta eri tavalla sillä tein viikon molemmat penkki treenit eri tavalla. Voisikin siis olla ehkä parempi että kirjoitan tässä nyt tämän viikon penkki ja kyykky treeneistä mitkä erosivat toisistaan eri syistä.

Eilen maaanantaina tuli käytyä kolmannen kerran Tampereen Loaded:lla treenaamassa kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin reissulta keskiviikkona. Minulla oli Vammalan kuntosalille yksi kerta jäljellä ja ajattelin sen käyttää tiistaina kun minun oli alun perin tarkoitus palata kotiin keskiviikkona. Kuitenkin kun nyt eletään tiistaita niin olenkin jo takaisin kotona. Taas vaihteeksi suunnitelmat muuttuivat extemporeen ja siinä tiistaiaamuna kun olin herännyt niin lähes saman tien aloin pakkaamaan kamoja kasaan että pääsin lähteen mahdollisimman pian.